Обвиненият за убийството на пловдивска милионерка - на съд след 11 г. (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/8657678 www.24chasa.bg
34-годишният Здравко Дечкин е обвинен за убийството на милионерката СНИМКА: Анелия Перчева

Единадесет години след убийството на милионерката Виолета Балабанова обвиненият като извършител Здравко Дечкин се изправи на съд в Пловдив. На разпоредителното заседание защитниците Красимир Елдъров и Славчо Николов настояха за отвод на председателя на състава Елена Захова с аргумента, че по време на разследването тя е дала разрешение за достъп до трафичните данни от телефона на Дечкин.

"Вие вече сте запозната с цялата фактическа обстановка преди старта на процеса", обърна се адвокат Елдъров към съдия Захова. Според него делото трябвало да се гледа от друг председател, за да се започнело на чисто.

Захова отхвърли искането за отвод и посочи, че когато е издавала разпореждането за проследяване на телефона на Дечкин по искане на прокуратурата, не й са били предоставени събраните доказателства.  По закон обаче държавното обвинение е длъжно да посочи мотивите си за достъп до мобилните данни. Единствено с тях се е запознала съдия Захова.

Адвокатите на Дечкин настояха делото да се върне на прокуратурата заради процесуални според тях нарушения. Защитата посочи и явна грешка в изписването на регистрационния номер на автомобила на поръчителя на покушението - по два различни начина, а съдът даде срок на прокуратурата да я отстрани.

Процесът започва през юли.

Според събраните доказателства собственикът на билярд клуб в Пловдив Здравко Дечкин е бил нает от сина на Виолета Балабанова - Георги, да открадне чантата й. В нея богаташката носела нотариални актове за скъпи имоти. 

На 30 септември 2009 г. Георги извел майка си на вечеря, а след това я оставил пред дома й на ул. "Софроний Врачански" в центъра на Пловдив. Там вече чакал Здравко Дечкин. Той дръпнал чантата на Виолета, но нападнатата оказала съпротива и не искала да я пусне. Тогава той я пробол три път с нож. Жертвата е издъхнала на 8 октомври 2009 г. 

Дечкин бе задържан едва м.г. , след като два негови пръстови отпечатъка съвпаднаха с намерените на местопроизшествието. Самият поръчител на нападението - Георги Балабанов, е вече мъртъв. 

През 2012 г. той карал мотора си с 200 км в час на Слънчев бряг и се забил в автомобил. Издъхнал на място.

Според разследващите боташкият син поръчал покушението на майка си, тъй като имал нужда от пари, за да продължи да води разгулен живот.