Ректор вади Стопанската академия в Свищов от финансов колапс срещу 1 лв. заплата

https://www.24chasa.bg/region/article/8657746 www.24chasa.bg
Проф. Марияна Божинова СНИМКА: Дима Максимова

Срещу 1 лв. месечна заплата работи ръководният екип на Стопанска академия "Димитър Ценов" в Свищов от март, съобщи новият ректор проф. Марияна Божинова. 38 души - ръководители на катедри, декани, зам.-ректори и ректор получават възнаграждение единствено за преподавателската си дейност. Мярката е временна и цели да се покаже съпричастност за излизането от финансовия колапс, в който изпадна висшето учебно заведение.

За справяне с кризисната ситуация, породена от петкратно намаления прием по държавна поръчка през последните години, Академията получи 2 милиона лв. държавна помощ. Парите за финансовата стабилизация ще се превеждат на траншове до края на годината срещу изпълнението на програма за реформи и структурни промени във вуза.

"В програмата са включени редица мерки за редуциране на разходите и оптимизиране на средствата за работни заплати чрез 30% съкращения на неакадемичния състав. През май вече освободихме 29 служители - администрация и помощен персонал. През септември, ще е вторият етап и ще съкратим още 29 лица. Намалили сме зам.- ректорите от 4 на 3. Друга мярка е намаляване с 50% на възнагражденията на всички, заемащи ръководни изборни длъжности, като още февруари всички подписаха заявления, че ще работят срещу 1 лв.Само един от ръководителите катедри не подписа. Прекратени са договорите с навършилите пенсионна възраст преподаватели", изброи проф. Божинова.

За пръв път от 5 години няма намаление на утвърдения план прием по държавна поръчка в Свищов и дори ще приемат 9 първокурсници повече, или 464 студенти в двете направление "Икономика" и "Администрация и управление". Увеличена е и субсидията за един студент и тя вече е 1560 лв.

В платена и дистанционна форма на обучение се очаква с по 100 студенти повече. Предвид икономическата ситуация с пандемията от COVID-19 са предвидени редица облекчения, като плащане на таксите за обучение на 4 вноски и освобождаване на първокурсниците от наем за общежитие.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По-висок от майка си вече е синът на Даниела Серданова, видя "България Днес". Младежът стърчи почти с глава над първата Мис ЦСКА. Двамата се разходиха из централните столични улици, а след това свършиха важна работа, свързана с документи. Снимки: България

С нова хубава жена бе заловен от "България Днес" бизнесменът Христо Сираков. Ценителят на женската красота и неговата партньорка се бяха отделили на двойна маса в столично заведение, а розе придаваше още по-романтичен вкус на срещата. Девойката не е от познатите плеймейтки и засега е непозната на широката аудитория

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана