15 години затвор за мъж, убил приятелката си

https://www.24chasa.bg/region/article/8670221 www.24chasa.bg
Снимка: Пиксабей

Присъда от 15 години затвор получи подсъдимия Божидар С. от Кюстендил. Петчленен състав на Окръжен съд, под председателството на съдия Надя Георгиева, постанови присъдата си късно снощи Съдът призна обвиняемия за виновен в умишлено убийство на 32-годишната кюстендилка Мариана Д., станало на 13 май 2018 година. Съдът призна обвиняемия за невинен по първоначално повдигнатото му от прокуратурата обвинение за умишлено убийство, в условията на опасен рецидив.

Съдът групира наказанието по това дело, с предходно осъждане от Районен съд – Кюстендил и определи едно общо наказание от 15 години лишаване от свобода, като приспадна вече изтърпените 1 г. и 10 месеца лишаване от свобода по предходното осъждане, и времето, през което обвиняемия е с мярка "Задържане под стража", до влизане на присъдата в сила.

Прокурорът от Окръжна прокуратура Владимир Мицов пледира, че обвиняемият е извършил убийството в условията на опасен рецидив, предвид многобройните му осъждания и поиска наказание - 17 години лишаване от свобода.

Служебният защитник на частните обвинители – майката и малолетния син на пострадалата, адвокат Кирил Станчев настоя за по- голямо наказание, от 20 и над 20 години лишаване от свобода.
Адвокатът на подсъдимия, Емил Велинов пледира за промяна на правната квалификация на престъплението, защото според него няма данни за умисъл и настоя за наказание по чл. 119 от НК- за убийство, при превишаване пределите на самоотбрана или за убийство в състояние на афект.

Съдът уважи частично гражданските искове на частните обвинители - майката и малолетния син на пострадалата, като им присъди по 70 000 лв. за претърпените неимуществени вреди, като отхвърли останалата част от претендираните от тях по 100 000 лв. Съдът присъди 30 000 лв. обезщетение за бащата на пострадалата и отхвърли гражданските искове на двамата й братя.

Съдът потвърди взетата по отношение на обвиняемия мярка за неотклонение „Задържане под стража“, като определението може да се обжалва пред САС, в 7- дневен срок.

Присъдата, с която на Божидар С. бе наложено наказание от 15 години лишаване от свобода, за умишлено убийство, може да се обжалва и протестира пред САС, в 15-дневен срок.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Едва два дни изкара извън килията соченият за авер на Митьо Очите - Юмер Мехмед! Малко след като апелативният спецсъд пусна бургазлията под домашен арест с електронна гривна за проследяване, той е изненадан вкъщи по пантофи с нов чифт белезници. Ченгетата заключват Юмер като заподозрян за отглеждане на марихуана

Едра милинка накрак хапна актьорът Ивайло Вълчев, забеляза "България Днес". С къси дънки, които отдалеч изглеждаха като изцапани с вар, и до модерното си возило озвучителят на реклами и сериали блажено се наслади на тестеното изделие. За финал съвестно си изхвърли найлоновата торбичка и с пълен стомах продължи да обикаля по задачи

За сватба се стяга голямата щерка на изчезналия "кокаинов крал" Евелин Банев-Брендо! След като миналото лято се сгоди на острова на звездите - Миконос, сега Александра Банева се готви да мине под венчило със своя избраник. Наследницата дори е раздала поканите за тържеството, доверяват запознати. Кой точно е годеникът и както върви бъдещ съпруг на