От язовир "Ястребино" отново ще се пуска вода и за напояване

https://www.24chasa.bg/region/article/8685652 www.24chasa.bg
Язовир "Ястребино" СНИМКА: Архив

От язовир "Ястребино" отново да бъде отпусната вода и за напояване към земеделски производители от общините Попово и Опака. Това е решено днес на заседание на междуведомствена комисия, състояло се край водоема, съобщиха от пресцентъра на областната управа в Търговище, цитирани от БТА.

Обсъдени са били възможностите за удовлетворяване на нуждите на земеделските производители за напояване основно на ягодоплодни култури. В споменатите райони се отглеждат около 3000 дка малини, а водоемът е единствен водоизточник за напояването им.

В язовира има общо 17 555 000 куб. м вода, става известно от доклад на "Напоителни системи" ЕАД - клон "Долен Дунав". Решено е да се отпуска по 1 млн. куб. м вода за юли и август за земеделските производители, без да се засягат питейно-битовите нужди на жителите в Антоновско. Решението трябва да бъде утвърдено от МОСВ, уточняват от областната управа.

"Постигнатото споразумение удовлетворява засегнатите страни", коментира зам. областният управител Панайот Димитров.

Кметът на Антоново Хайредин Мехмедов е категоричен, че разбира притесненията на малинопроизводителите, но за него е най-важно жителите на общината да не останат без вода. "Подписах протокола. Но ако се стигне до водна криза, ще сезирам прокуратурата, тъй като това ще е престъпление срещу хората", каза за БТА Хайредин Мехмедов.