50 евангелисти, начело с пастора пръснали COVID-19 в Перущица

https://www.24chasa.bg/region/article/8714730 www.24chasa.bg
Мария Витанова-Вълканова, Дани Каназирева и д-р Сийка Димчева обявиха за въвеждането на строги противоепидемични мерки в Перущица. Снимка: Авторът

Заразата в Перущица е тръгнала от сбирка на евангелисти в ромския квартал "Запад". Към момента са установени 8 случая на Covid-19, които са свързани с религиозното събрание - 6 в Перущица и 2 в Раковски.

Това съобщи областният управител Дани Каназирева.
На евангелската сбирка са присъствали около 50 души от цялата страна. "Предполагам, че пастор от Варна е бил носител на коронавирус", допълни Каназирева.
За гнездото се разбрало след хоспитализирането на 54-годишния пастор от църквата в ромската махала. Към момента 20 души от Перущица са поставени под карантина.
В града са въведени строги епидемиологични мерки. Засилено е полицейското присъствие и е ограничено движението.

"Ще действаме по модела "Брестовица". Не говорим за затваряне на квартала, при което вирусът да циркулира вътре, а МВР да следи да няма циркулация на хора с предписания за карантина", отбеляза Каназирева.

В квартал "Запад" са изпратени 7 полицейски екипа, които ще патрулират в продължение на седмица. За същия период ще бъде ограничено движението и ще се следи стриктно дали се спазват противоепидемичните мерки.В махалата живеят около 2500 роми.

С Перущица са свързани 5 от обявените 10 случая на коронавирус в Пловдивска област днес. Други са два установени при контактни лица на заразените в Доспат. Само един от десетте е постъпил в болница. Останалите са в добро състояние.

Кметицата на Перущица Мария Витанова-Вълканова заяви, че не е била информирана за провеждането на сбирката. Тя не изключи налагането на санкции, тъй като събирането е станало в нарушение на заповедта на министъра на здравеопазването и съответна заповед на кмета.

"Евангелистите често се събират там и обсъждат проблемите си, което е положително. В случая обаче неспазването на мерките доведе до този резултат", подчерта Мария Витанова-Вълканова.

Общият брой случаи на COVID-19 в Пловдивска област вече е 120. От тях в общините: Пловдив – 63, Карлово – 2, Кричим – 3, Хисар – 2, Родопи – 33, Стамболийски – 5, Калояново – 1, Перущица – 8, Раковски - 3.

Оздравелите пациенти са 93. Под карантина са 1303 души.