- Семейства си докарват по 100 лева на ден, изкупуват ги край КЦМ
- В пловдивската токсикология все още няма постъпили с натравяния
Такъв урожай от манатарки не помним, казват жители на Горни Воден, които всеки ден берат касетки от деликатеса. Поляните над манастира "Свети Кирик" се осеяни с гъби. Същото е в Добралък, Нови извор, Паничково и Сушица. Честите валежи и топлото време са рай за мицелите.
Васил Игнатов от Асеновград е пуснал снимка, на която се вижда мъж пред 4 големи касетки и 2 кофи, пълни догоре с манатарки. "Набра ги за един ден над "Свети Кирик", пише Игнатов. Гъбарите от региона твърдят, че реколтата е невиждана. По думите им годината е благодатна и мицелите растат като луди.
До 9 лв.е изкупната цена за килограм, а пачи крак върви около 6 лв. Заради изобилието обаче цената започнала да пада и търговците намирали кусури, за да смъкнат качеството и да ги изкупят по-евтино.
Въпреки това има семейства, които си докарват на ден около 100-ина лева. Мнозина не казват местонахожденията на находищата. По тайни пътеки стигат до тях и берат до насита. Някои изминават и по 10 км.
Подвижен пункт, състоящ се от бус, е паркиран до КЦМ и там всеки ден ги изкупуват.
Вестта за богата реколта бързо се разнесла и мургави берачи щурмуват баирите. Истинските гъбари не ги долюбват, защото изтръгват манатарките заедно с мицела. Според опитните берачи задължително след отрязване на пънчето мястото трябва да се посипе с рохка пръст, за да се запази гъбоплододаващата среда. Те съветват набраните гъби да се поставят в кошници, а не в найлонови торби, защото ги запарват.
В Средните Родопи, където климатът е по-студен, все още няма такова изобилие.
Изкупвачите трябва да притежават разрешително, което струва 360 лева на година. Нужно е и удостоверение за професионална компетентност "Специалист по диворастящи гъби и плодове". Дали е платена таксата и има ли документ изкупвачът, следят горските стопанства. Удостоверенията се издават от Асоциацията на преработвателите на диворастящи гъби и плодове. Проверките се осъществяват от Агенцията по храните и РЗИ.
От началото на сезона до сега в пловдивската токсикология не са постъпвали отровени от гъби, заяви шефът й проф. Янко Илиев. Според него заради пандемията хората са по-предпазливи и избягват консумацията, за да минимизират рисковете. Той уточни, че манатарката няма двойник. А тези, които се изкупуват, отивали за сушене и износ в чужбина, където цените им са високи. Проф. Илиев припомни, че преди време в токсикологията са починали мъж и жена, които били опитни гъбари, но сбъркали бяла мухоморка с млада печурка. По този повод бившият областен управител на Пловдив Андон Андонов - заклет ценител, казва, че гъбарите и сапьорите грешат само веднъж.