Откриха три санирани блока по ОП "Региони в растеж" в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/8756616 www.24chasa.bg
Инж.Добромир Добрев преряза лентата на санираните блокове в Горна Оряховица
Инж.Добромир Добрев преряза лентата на санираните блокове в Горна Оряховица СНИМКА: Община Велико Търново

Три жилищни блока промениха своя облик в рамките на проект „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в град Горна Оряховица”. Проектът е финансиран по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020, предадоха от местната администрация.

Договорът между Министерство на регионалното развитие и благоустройството в качеството му на управляващ орган на ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 и Община Горна Оряховица в качеството на бенефициент по проекта бе подписан на 14 май 2019 г. Общата стойност на проекта е 1 724 239 лв., от които 85 % са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие, а 15 на сто са национално финансиране от републиканския бюджет.

Лентата на реновираните жилищни сгради бе прерязана от кмета на общината инж. Добромир Добрев, председателя на Общинския съвет Димитър Николов и собственика на една от строителните фирми, извършили ремонта - Хасан Юсеинов. 

По проекта е направена енергийно ефективна реконструкция на жилищни кооперации на ул. „Росица“ №2, 4, 6, 8, където са 32 апартамента; на ул. „Камчия“ №4, 6, 8 – с 24 апартамента и на ул. „Генерал Скобелев“ №6, 8, в която има 6 апартамента.

Реконструкцията включва топлоизолиране на подова конструкция, външни стени, и покрив; подмяна на дограма и др. прозрачни ограждащи елементи; подмяна на осветителни тела в общите части; изграждане на мълниезащитна инсталация; подмяна на улуци, водосточни тръби и ламаринени обшивки около комини, била и улами. На жилищните блокове са освежени и стълбищните клетки и е осигурена достъпна среда до входовете на сградите.

С реализирането на проекта е повишена енергийната ефективност на сградите, а 62 домакинства преминаха в по-горен клас на енергопотребление. Подобрена е и жизнената им среда.

"Нашата цел е да подобрим условията на живот на съгражданите ни. Освен, че санирахме тези жилищни блокове, асфалтирахме и улиците около тях. Така кварталът постепенно започва да променя облика си. Желанието на ръководството на общината е това да се случи във всички квартали. При възможност да се санират нови сгради по Националната програма за енергийна ефективност, ние ще продължим, тъй като има желаещи, а и отзивите за реновираните блокове са много добри", каза при откриването кметът инж. Добромир Добрев. Градоначалникът благодари на екипа на проекта, на строителите и не на последно място на гражданите за добрата екипна работа.

По Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в Горна Оряховица бяха санирани 14 панелни блока.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

На 11 и 12 юли в студийния комплекс на Фен Фолк ТВ в София се проведоха селекциите за допускане до участие в "Детски Пирин Фолк" и Конкурсите за нова авторска песен и изпълнителско изкуство на "Пирин Фолк" Сандански 2020. Силната притегателна сила на фестивала събра на едно място участници от 8 до 80 години – всеки от тях силно мотивиран да се

С влогърство може да се живее в България КОЙ Е ТОЙ Слави Панайотов е най-известният и успешен влогър у нас. По-известен е и като Слави The Clasher, основател на едноименния български YouТube канал в мрежата за споделяне на видеосъдържание. Роден е през 1986 г. в Пловдив, завършва университет в Холандия със специалност хотелиерство и туризъм

Спортът е здраве! Спортът е дълголетие! Да бъдеш активен е от съществено значение, поради толкова много причини. Поддържането на добра форма е само една от тях. Хората, които спортуват редовно, както и професионалните спортисти знаят, че бягането и бързото ходене са сред най-полезните активности за нашето здраве