Единственото в страната училище за грим разкрасява онкоболни жени във Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/8762918 www.24chasa.bgВече една година инициативата „Училище за грим“, която се реализира единствено в “Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания д-р Марко А. Марков” ЕООД, в рамките на Програма за психосоциална подкрепа на онкологични пациенти и близките им, разкрасява онкоболни жени.
Идеята е на професионалния гримьор Илияна Начкова, която от миналия юли се ангажира да дава уроци на дамите с онкологична диагноза как да се погрижат за грима си след страничните ефекти на химиотерапията. Четири пъти в месеца дамите имат възможност напълно безплатно да научат тайните на нанасянето на грим, корекция на недостатъците, включително и подчертаването на миглите и веждите, които са най-често засегнатите части от лицето при медикаментозно лечение на онкологичните заболявания. Жените, които посещават безплатните уроци, научават много полезна информация за качествата и предимствата на различните видове козметиката, тънкостите при полагането на основата, малки „хитринки“ за прикриване на несъвършенствата и най-важното – че красотата е въпрос на лична нагласа, а поддържането на добрия външен вид, независимо от обстоятелствата - безценен помощник в подкрепа на доброто самочувствие. Освен напътствия жените, записали се предварително, получават и напълно безплатен цялостен грим.
От скоро към Илияна се присъедини и Божена Йоцова, която се грижи за най-пострадалата част от женското лице в резултат на химиотерапиите – веждите. Тя помага на жените да поддържат добра визия на веждите, преподава им и уроци как да прикрият липсата им до настъпване на възстановителния период. Божена работи с напълно безвредна къна, която не предизвиква алергични реакции при жените на химиотерапия.
Освен как професионално да нанасят грима си, дамите, които посещават безплатните уроци, научават много полезна информация за качествата и предимствата на различните видове козметиката. Те получават съвети от дипломирания фармацевт Надя Йорданова по въпросите със състава на продуктите и как да го разчитат в листовките, как се нанасят и как да се прилагат в комбинация. Освен това те могат да научат как да се справят при кожни проблеми или увреждане на лигавиците. Напълно безплатно, в рамките на инициативата „Училище за грим“, те получават индивидуален план за ползване на грим и козметика, която е най-подходяща за тяхната кожа, в зависимост от медикаментите, които им се вливат и страничните ефекти, които те оказват на организма им.
”Поради факта, че нашите клиенти са онкоболни жени със слаб или липсващ имунитет мерките за дезинфекция и стерилност винаги са били на най-високото възможно ниво”, подчерта Илияна Начкова. “Сега, в условията на перманентна опасност от заразяване с COVID-19, продължаваме да работим в условията на максимална безопасност за нашите клиентки”, категорична е авторката на инициативата „Училище за грим“.
За първи път „Училище за грим“ отвори на 3 юли в кабинета на психолога в База 2 на СБАЛОЗ - Варна, в кв. “Аспарухово”. И сега, след края на извънредното положение, графикът остава същият – първите три среди от месеца в база 2 в кв. „Аспарухово“ и в сградата на Диагностично-консултативния блок на бул. „Цар Освободител“ 100 – всеки последен петък от месеца от 10 до 12 часа.

Единственото в страната училище за грим разкрасява онкоболни жени във Варна

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Отстранени по различни причини съдебни заседатели провалят дела и ги връщат в изходна позиция. Това от своя страна налага повтаряне на проведени вече процесуални действия - разпити на свидетели, приемане на експертизи и др. Резултатът е влачене с години на делата, а през изтеклото време вече далите обяснения пред магистратите често "забравят"

От присъда затвор доживот е на път да се измъкне доайенът сред наркотрафикантите Огнян Атанасов, който международните ченгета определят като Балканския или Петричкия Ескобар. Най-тежкото наказание е дадено от Апелативния съд в Солун на 57-годишния мафиот от село Тополница. Освен тази присъда Ескобара има още две за трафик на дрога

Тежка промоция за пловдивската си резиденция е обявил Цар Киро, показа проверка на "България Днес". Самозваният ромски монарх е извадил за продан притежаваната от него седеметажна сграда в центъра на града, става ясно от сайт за имоти. Обявената цена е 2 млн. лева. Макар и висока, сумата на практика е солидно намалена