Епископски дворец проучват на Перперикон

https://www.24chasa.bg/region/article/8767702 www.24chasa.bg
Раннохристиянски епископски дворец ще проучват това археологическо лято на Перперикон проф. Николай Овчаров и екипът му. Снимка Авторът

Раннохристиянски епископски дворец ще проучват това археологическо лято на Перперикон проф. Николай Овчаров и екипът му.

"Попаднахме на поредица от монументални сгради, част от които са изсечени в скалите и изградени от големи каменни блокове.

Постройките са внушителни и най-вероятно ще се окажат епископски дворец", смята археологът. За няколко дни разкопки той и екипа му са се натъкнали на парчета керамика, монети и бронзови пластики, които категорично показват, че постройките са от 6-7 век. Според хипотезата на проф. Овчаров Перперикон е бил центъра на голямата раннохристиянска епископия Родопи. Тя е съществувала през 6-7 век и за нея се споменава в писмени източници от този период. По-късно от голямата епископия Родопи, възникват няколко по-малки епископии в района.

Според проф. Николай Овчаров доказателство за това, че Перперикон е бил голям раннохристиянски център е разкритата преди няколко години епископска църква в южното подножие на Перперикон. Тя е с внушителната за времето си дължина от 40 метра и най-голямата в Родопите.

Тази година разкопките на Перперикон ще продължат до средата на септември и в тях ще бъдат ангажирани 60 души. Финансирането е осигурено от държавата и е на стойност 250 000 лева.