Каракачанов внася законопроекта за доброволната казарма (Снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/8767767 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Авторката

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов внася в Министерски съвет следващата седмица Закона за доброволната военна служба. Тя ще е 6 месеца, а преминалите я ще могат с предимство да постъпват на работа в структурите на сигурността и държавната администрация, обяви военния министър.

"Идеята ми е да дадем възможност на младите хора да получат практически знания, защото ние живеем в един рисков свят. Говорим за модерна армия, но ако искаме нашите граждани да са подготвени да приемат предизвикателствата и да ги преодоляват, би следвало да имат и необходимите познания", каза той на полигона на НВУ в с.Беляковец.

Доброволната казарма ще е в два модула по 3 месеца - начална военна подготовка и специална военна подготовка.

Каракачанов внася законопроекта за доброволната казарма (Снимки)

"Ако един млад човек избере да направи това, неговото работно място ще се пази, без значение дали работи в частна фирма или държавна институция" подчерта Каракачанов.

Каракачанов внася законопроекта за доброволната казарма (Снимки)

Като начало ще бъдат приети 600 души, а финансирането ще е в рамките на бюджета на министерство на отбраната. "Не се налага да искаме допълнителни средства", каза Каракачанов.

Всеки мъж или жена до 40 г. могат да получат подобно обучение, след което се зачисляват в резерва.

Каракачанов наблюдава заключителния етап от курса по начална военна подготовка на 20 ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон” във Велико Търново.

На полевия учебен център "Беляковец" на Националния военен университет гимназистите демонстрираха придобитите умения по огнева подготовка. А министър Каракачанов също стреля с автомат на полевото стрелбище.

Това е първото практическо обучение по начална военна подготовка за ученици от средните училища за последните 20 години.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Андреа, ексклузивно пред "България Днес": Не се чувствам предадена, правя песни, вдъхновена от личния си живот, казва изпълнителката "Не се чувствам предадена!" Това заяви Андреа специално за "България Днес" в първото си интервю след раздялата си с Кубрат Пулев. Фолкпевицата разкрива пред вестника, че никой не я е предавал в трудните моменти

С опасност за живота си и в грубо нарушение на пътя изпъкна топмоделката Ивайла Бакалова в центъра на столицата, видя зоркото око на "България Днес". За да стигне до колата си, миската пресече натоварената ул. "Г.С. Раковски", като рискува живота си и мина буквално пред засилил се камион. След като притича на високите си токове

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"