РЗИ-Ловеч затвори за 24 часа заради втори случай на COVID-19

https://www.24chasa.bg/region/article/8771239 www.24chasa.bg
МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" - Ловеч СНИМКА: Архив

Регионалната здравна инспекция в Ловеч затвори за 24 часа отделението по неонатология на ловешката болница заради втори потвърден случай на заразен с коронавирус от персонала на отделението, предаде БНР.

В случай, че в този 24-часов интервал се налага новородени с усложнения да бъдат хоспитализирани от болниците в Троян и Луковит, те ще бъдат насочвани към Плевен.

След установения в сряда заразен с коронавирус лекар от неонатологията и направените изследвания на персонала на отделението с положителна проба е и медицинска сестра на 66 години от село Голец. Жената е без оплаквания. Ще бъде под задължителна домашна изолация за 14 дни.

Отделението по неонатология е затворено със заповед на директора на РЗИ за 24 часа, считано от 19 ч. на 2 юли за щателно почистване и крайна огнища дезинфекция.

Персоналът с отрицателен резултат продължава да полага грижи за новородените при спазване на всички мерки за безопасност.

Останалият персонал в отделението ще бъде изследван днес и няма да бъде допуснат на работа до получаване на отрицателен резултат. Заразен с коронавирус е и мъж от Ловеч на 24 години. Изследването е проведено на 2 юли в лаборатория в гр. София.

Предстои установяване на контакт с лицето, намира ли се на територията на област Ловеч, негови контактни.

В случай на карантиниране на адрес в София, ще бъде предаден на Столична РЗИ за наблюдение.

Към 8,00 часа на 03 юли диагностицираните случаи в област Ловеч са 19, активните случаи са 4, излекуваните са 15.