Условна присъда за шофьорка, помела германка на пътя край Варна

https://www.24chasa.bg/region/article/8771744 www.24chasa.bg

1 година затвор с 3 години изпитателен срок за водачка на автомобил, причинила смърт и средна телесна повреда на германски граждани
Делото беше разгледано в условията на съкратено съдебно следствие
Варненският окръжен съд призна за виновна 52-годишнната Полина К., за това, че като шофьор причинила по непредпазливост смъртта на германска гражданска и средна телесна повреда на нейната дъщеря.
Пътното произшествие възникнало на 21.09.2017 год. на пътя Варна-Бургас, на около километър от село Старо Оряхово. Подсъдимата управлявала личния си автомобил, като на тръгване към Бургас валял дъжд и пътното платно било мокро и хлъзгаво.

При един ляв за движението й завой Полина К. влязла с автомобила си със скорост над 80 км/ч., без да прецени обстановката и наклона, както и обстоятелството, че гумите й не били надеждни. Автомобилът й загубил устойчивост и започнал да се отклонява към лявата пътна лента, въртейки се около вертикалната си ос. 52-годишнната жена била изненадана от описаното странично занасяне и не реагирала по никакъв начин за овладяване или предотвратяване на последвалото безконтролно движение на автомобила. Така почти под прав ъгъл колата пресякла непрекъснатата лента и последвал сблъсък с друг автомобил, в който пътували две германски гражданки – майка и дъщеря.

Вследствие на инцидента 72-годишната жена починала, а дъщеря й получила средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на лявото ходило, обусловила трайно затруднение на движенията на левия крак за около 3-4 месеца. Полина К. живее в Бургас, работи като организатор транспорт, с висше образование и чисто съдебно минало.

Делото беше гледано в условията на съкратено съдебно следствие по искане на подсъдимата, която призна изцяло фактите и обстоятелствата изложени в обвинителния акт. При тази процедура, при постановяване на осъдителна присъда, наказанието „лишаване от свобода“ задължително се намалява с 1/3.

По време на съдебните прения държавното обвинение посочи, че по смисъла на закона престъплението е тежко, но са налице множество смекчаващи вината обстоятелства. Прокуратурата посочи, че в подобна ситуация е възможно да изпадне всеки и поиска условно наказание – 1 година „лишаване от свобода“ с 3 години изпитателен срок . Защитата се присъедини към искането на обвинението.
За извършеното престъпление, тричленният състав на Варненски окръжен съд наложи на Полина К. наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, което намали с една трета до 1 година, като отложи изпълнението на наказанието с изпитателен срок от 3 години. Съдебният състав лиши подсъдимата от право да управлява лек автомобил за срок от 1 година, като я осъди да заплати направените по делото разноски в размер на 1572.81 лeва, в полза на Държавата, по сметка на ОД на МВР – Варна.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов