И Община Върбица разследва случая с незаконното сметище в с. Маломир

https://www.24chasa.bg/region/article/8773529 www.24chasa.bg
СНИМКА: МОСВ

Водачът на камиона за сметосъбиране на Община Върбица ще бъде строго и дисциплинарно наказан за случилото се в района на с. Маломир. Категорично отказваме да приемем вменяваната ни вина за съществуващото нерегламентирано сметище в района и след разследване ще направим изявление. Това се казва в позиция на общината, предаде БТА.

Камионът, закупен от предишния кметски екип, е в лошо състояние. Вчера, след дълъг ремонт, започнал отново да събира сметта в града след което, както обикновено, е трябвало да се отправи към Депото за събиране на отпадъци в община Омуртаг. Водачът обаче решил самоволно и без знанието на кмета да изпробва товаро-разтоварващото устройство на машината, за да не ходи до Омуртаг, а после да се връща без да разтовари, както се е случвало.

За целта е подбрал терен, на който вече е съществувало нерегламентирано сметище и помолил на мястото да дойде негов колега багерист, който работил наблизо. Шофьорът искал да разбере дали след ремонта на камиона работи механизма му за товаро-разтоварителни дейности и ако сработи - багеристът да натовари обратно изсипаната смет, се казва в позицията на Община Върбица.

В нея се уточнява, че общинският кмет инж.Мердин Байрям, след постъпили сигнал до него, своевременно е поискал разследване на случая и е разпоредил със основното почистване на района, което му действие съвпада напълно с направените предписания по случая от РИОСВ - Шумен.

По -рано Екоинспекцията даде предписание - за незабавно почистване на откритото нерегламентирано сметище в община Върбица, за чието изпълнение от местната администрация трябва да информират до 7 юли. За подобни нарушения и неизпълнение на задълженията по Закона за управление на отпадъците, кметовете на общини се наказват с глоба от 3000 лв. до 10 000 лв.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България