Затварят детска градина в търговищко село заради дете с COVID-19

https://www.24chasa.bg/region/article/8773676 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Затварят детска градина в търговищкото село Голямо Ново, заради заразено с COVID-19 дете и семейството му. Заболели са членовете на семейството на 46-годишната Фиданка Я. от селото, хоспитализирана в Инфекциозно отделение на МБАЛ - Търговище, съобщи областният управител и председател на Щаба за борба с разпространението на заразата Митко Стайков преди минути. Четири нови положителни проби доказват заразяване с коронавирус в област Търговище.

С отрицателен резултат е единствено сестрата на заболялата, с която живеят в общ дом.

Новозаразените са съпруг, син, снаха и внук на диагностицираната с COVID-19 жена. Те бяха поставени под домашна карантина, веднага след получаване на положителната проба на пациентката рано сутринта вчера. Към момента нямат оплаквания по здравословното състояние, предава БТА.

Всички възрастни лица в семейството са безработни. 4-годишното дете, обаче, е посещавало детската градина в селото. Заведението ще бъде затворено до 14 юли т.г. Още тази вечер ще бъде извършена пълна дезинфекция в сградата и прилежащите й площи. Предписания за самоизолация ще бъдат връчени на персонала в детската градина (4 лица) и на 12 деца, които са били в контакт с 4-годишното заразено с коронавирус дете от село Голямо Ново.

За ситуацията са информирани общопрактикуващият лекар на семейството, кметът на населеното място и всички ангажирани с недопускане разпространението на COVID-19.