София с първи короназаем – ЦГМ ще тегли 15 млн. лв. от Българската банка за развитие

https://www.24chasa.bg/region/article/8777815 www.24chasa.bg

15 млн. лв. кредит ще изтегли Центърът за градска мобилност в София. Това е първият короназаем, който ще бъде взет от общинска структура в столицата.

Причина за заема са разходите към транспортните превозвачи, които ЦГМ трябва да плати. Взимането на кредита се налага заради извънредното положение у нас, когато градският транспорт се движеше в намален обем, ниския интерес на пътниците към услугата, малкото приходи от карти и билети и спрените постъпления от синята и зелената зона за паркиране, които не работеха.

“Пропуснатите приходи на ЦГМ от март до май включително са общо 25 млн. лв. До дни ще знаем и данните за юни. Пътниците в градския транспорт все още са наполовина. Очакванията ни са, че обичайната натовареност ще се възстанови през пролетта на 2021 г., ако няма нова вълна на разпространението на коронавируса наесен”, обясни шефът на ЦГМ Димитър Дилчев.

Според него с кредита ЦГМ ще изчисти всички натрупани задължения към транспортните оператори не само до юни, но и до септември.

Заемът ще се тегли от ББР. Той е за 5 г. при 3,5% лихва и 9 месеца гратисен период. Тази седмица се очаква да е ясен и размерът на инвестиционния заем от ЕИБ, който Столичната община ще изтегли за изграждане на стратегически обекти.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов