4-ти пастор от евангелистката сбирка в Перущица издъхна от Covid-19

https://www.24chasa.bg/region/article/8780598 www.24chasa.bg

47-годишният евангелистки пастор от пловдивското село Костиево е починал от коронавирус. В продължение на две седмици той е бил интубиран, но лекарите не са успели да го спасят.  Това съобщиха от Областния кризисен щаб.

Духовникът е бил заразен на евангелисткото събрание в Перущица в началото на юни. Той е четвъртият евангелистки пастор, присъствал на събранието, който се спомина от коварната болест. 

На фаталната религиозна сбирка са присъствали петдесетина души от цялата страна. Трима от евангелистките пастори вече си отидоха.

Сред жертвите са духовният водач на църквата в ромския квартал "Запад"  на Перущица Салчо Салчев, а също и пасторите от Варна и от ямболското село Козарево. Заразени са също пасторите от Карлово, Раковски и Селци.

„Щамът на Covid-19, с който са заразени хората в Перущица, е много по-опасен от останалите, които се разпространяват у нас“, обясни наскоро Дани Каназирева.

Проучването на РЗИ е стигнало да заключението, че вирусът е внесен от холандски пастор, присъствал на евангелистката конференция.

Общият брой на пациентите с COVID-19 в Пловдивска област достигна 279. От тях в общините: Пловдив – 147, Карлово – 10, Кричим – 19, Хисар – 2, Родопи – 42, Стамболийски – 14, Калояново – 1, Перущица – 17, Раковски – 6, Марица - 4, Асеновград – 9, Брезово – 1, Куклен – 3, Садово – 4.

„Ситуацията е динамична. Следим внимателно как се развива в областта и сме в непрекъсната връзка с РЗИ и МВР. Следим внимателно и указанията от НОЩ и Здравното министерство.

Важното е всички да продължим да спазваме мерките и да бъдем отговорни, коментира последните данни на РЗИ областният управител и председател на Областния кризисен щаб Дани Каназирева.

Случаите от днес са 5 и всички са на домашно лечение към момента.
От тях в Пловдив са 2 – мъж на 19 години, посетител в дискотека „Сикретс“. Вторият е полицай на 42 години, изследват се контактните му лица.

Останалите 3-ма са в областта –  военен от община Асеновград, от община Кричим - жена на 80 години и мъж от община Марица.
Относно въпроси, свързани с установен случаи на надзирател в затвора в Пловдив, уточняваме, че са предприети всички мерки и предписания на здравните власти.

Надзирателят е на домашно лечение. Към днешна дата оздравелите пациенти са 103, а на домашно лечение са 123.
Към момента са хоспитализирани 46 лица, един пациент е интубиран.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи