Пловдивско село се вдига на бунт срещу централа за биогаз

https://www.24chasa.bg/region/article/8783651 www.24chasa.bg
Галина Тошева и Станимир Тончев заявиха, че собственикът на централата е недосегаем и над него е разпънат политически чадър.

Жители на пловдивското село Труд ще блокират Карловско шосе в четвъртък вечерта. Протестът им е заради продължаващия вече пет години тормоз с изпускане на неприятни миризми от централата за биогаз до селото.

„Търпението ни се изчерпа. Този път ще бъдем по-смели – поканили сме и депутатите, всички партии и омбудсмана на нашия протест. Трябва да бъде спряна политиката, която поставя интересите на бизнеса над здравето на гражданите“, заяви Галина Тошева, председател на сдружение „Бъдеще за село Труд“.

Жителите на селото настояват централата да бъде спряна за технически одит, докато не бъдат отстранени всички проблеми. Те искат също в закона да бъдат въведени норми, мерки и правила за емисиите от миризми.

Според тях трябва да се въведе и задължително извършване на оценка за въздействието върху околната среда (ОВОС) за сметища, инсталации за биогаз и подобни.

Редно е също да се въведат минимални отстояния подобни централи да бъдат разполагани на не по-малко от 3 км от населени места.

Тошева припомни становището на Министерството на здравеопазването, според което миризмите могат да влияят негативно – причиняват стрес и отключват респираторни заболявания.

Протестният комитет на село Труд е обединил усилията и с други граждански сдружения, които се борят с индустриални замърсители като кариерите в Белащица и Първенец, протестни групи в Бургас, Разград, Нова Загора и Куртово конаре.

„Налага да се борим, за да дишаме и живеем на отворен прозорец”, подчерта Галина Тошева.

Станимир Тончев пък подчерта, че въпреки многобройните сигнали на жителите на Труд досега компетентните институции и най-вече инспекторите на РИОСВ-Пловдив, не са установили никакви нарушения.
Затова протестиращите вече имат отворена петиция към Европейската комисия и се очаква инспектори от Брюксел скоро да дойдат на проверка.

Централата за биогаз преработва оборски тор, силаж и развалени плодове и зеленчуци.