Църквата "Св. Йоан Кръстител" в Несебър показва копие на икона, подарена на папата

https://www.24chasa.bg/region/article/8784315 www.24chasa.bg
Любимата икона на Ронкали, реплика на която бе подарена на папа Франциск при посещението му в България.

Дар е от семейството на кмета Николай Димитров, вадят още 7 непознати в специална експозиция

7 непознати на широката публика икони ще бъдат показани в църквата "Св. Йоан Кръстител" в Стария Несебър при отварянето й утре. Те са от фонда на Музей Старинен Несебър като оригиналите се вадят за пръв път в експозиция. Една от иконите е олтарните двери на църквата, датиращи от XVIII век.

Църквата отваря врати с изложба на 7 непоказвани икони.
Църквата отваря врати с изложба на 7 непоказвани икони.

Освен тях в средновековната църква ще бъде изложено и копието на иконата "Св. Богородица – Врата небесна", която семейството на кмета Николай Димитров дари на  "Старинен Несебър" миналата година. Тя е била любима на Българския папа Анджело Джузепе Ронкали и реплика от нея, поръчана от Българската католическа църква, получи папа Франциск при посещението си у нас.

Иконата, дарена от семейство Димитрови, бе осветена в църквата „Св. Успение Богородично” и така бе поставено началото на нова инициатива за връщане под формата на копия на всички несебърски икони, напуснали града.

С тази експозиция на "Старинен Несебър" ще отвори църквата утре "Св. Йоан Кръстител" за посещение при летен режим на работа. Освен нея врати отваря и храмът "Свети Спас", чийто уникални стенописи от 1609 г. и късно средновековно излъчване са част от духовната атмосфера на хилядолетния град.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С опасност за живота си и в грубо нарушение на пътя изпъкна топмоделката Ивайла Бакалова в центъра на столицата, видя зоркото око на "България Днес". За да стигне до колата си, миската пресече натоварената ул. "Г.С. Раковски", като рискува живота си и мина буквално пред засилил се камион. След като притича на високите си токове

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда