Рашидов в Троян: Местните галерии да имат повече права и отговорности

https://www.24chasa.bg/region/article/8789254 www.24chasa.bg
Рашидов посети градската галерия, националното училище по приложни изкуства и музея на занаятите. в Троян. Снимки парламентарна комисия по култура

“Готов съм да разгледаме предложението на троянската галерия “Серякова къща” за предоставяне на местните галерии на повече права, но и повече отговорности”, заяви днес в Троян председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите Вежди Рашидов, съобщиха от комисията. Той е на кратко работно посещение в града по покана на народния представител Иван Миховски. На срещите присъства и зам.-областният управител Илиян Тодоров.

Вежди Рашидов посети градската галерия, националното училище по приложни изкуства и музея на занаятите. в Троян. Уредничката на галерията Мариела Шошкова го запозна с предложението местните галерии също да могат да издават сертификати, с които да се удостоверява от специалисти, че дадена художествена творба не е културна ценност.

Вежди Рашидов поздрави ръководствата на културните институции и на училището по приложни изкуства - най-старото керамично училище в България, за опазването на художественото наследство и развитието на младите таланти.

По-късно тази вечер Вежди Рашидов ще присъства в Ловеч на церемония, на която градската галерия ще бъде наименувана на името на големия художник Теофан Сокеров.