Рашидов: Приключва работата по промените в Закона за радиото и телевизията

https://www.24chasa.bg/novini/article/8790196 www.24chasa.bg
ВЕЖДИ РАШИДОВ СНИМКА: Румяна Тонева

Скоро се очаква да приключи работата на работните групи по промените в Закона за радиото и телевизията. Те предвиждат мандатите на генералните директори на двете обществени медии - БНТ и БНР, да бъдат увеличени от 3 на 5 години, както е за БТА. Това каза в Ловеч председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Вежди Рашидов.

Новият медиен закон предвижда и при смяна на генерални директори на радиото и телевизията да може да се правят промени и в управителните съвети, предава БТА.

Рашидов заяви още, че България е инициатор и ще е домакин на работна среща с всички председатели в ЕС на комисии по култура и медии, на която ще се търси решение на проблема с фалшивите новини.

Той добави, че е имал среща с американската посланичка и с германския посланик, с които са стигнали до извода, че това е глобален проблем и всички трябва да се обединим и да търсим онези норми, с които да разпознаваме лъжливите от истинските новини. Посланиците са приели да участват в широкия европейски форум с техния опит, за да се изготвят общи европейски стандарти в борбата против фалшивите новини.

Относно Закона за радиото и телевизията, той посочи, че с него трябва да се даде възможност медиите да се разгърнат, "да намерим форми за оздравяването на дефицитите, които имат обществените медии, правила, по които да изградим трайно чувство за стабилност, защото три години мандат е много малко".

По думите му увеличението на финансирането на медиите може да стане, когато започнат реални реформи, защото без тях няма как да се вдига бюджетът. "Това е в името да имаме здрави, свободни медии, с гарантирана възможност да проявяват своите намерения и да реализират своите програми", добави той. Според него трябва да се върви по посока как да разграничим сериозната журналистика от фалшивата, защото свободата на медиите е в ръцете на самите медии. Когато ограничим лъжливите новини, ще видим кои са сериозните медии, каза Рашидов.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Новата звезда на "Манчестър Юнайтед" Дони ван де Бийк вече се адаптира към живота на Острова и прибра при себе си красивото си гадже Естел Бергкамп. Двамата са засечени от папараци още при първата си разходка в града на път за луксозен ресторант. Холандецът се присъедини към състава на Оле Гунар Солскяр през лятото

Неймар е истински щастливец! В това са убедени милиони мъже по света, които въздишат по красивата му половинка Наталия. Страстната хубавица зарадва феновете си в социалните мрежи с горещи снимки. Чернокосата изкусителка публикува еротични фотоси по бельо, които веднага обиколиха жълтите издания във Франция

Полицията е задържала 42 лица за футболно хулиганство по време на мача между "Ботев" (Пд) и "Левски". Голяма част от тях са фенове на "сините". През първото полувреме на срещата се стигна до сблъсъци и масово сбиване в сектора за гости. Конфликтът възникна между двете враждуващи фенски организации на "Левски" - "Ултрас София" и "София Запад"