Пришиха COVID-19 и към творчеството на Вазов в Пловдив (Обновена, видео, снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/8792136 www.24chasa.bg
Шефът на библиотеката в Пловдив Димитър Минев направи аналог между пасаж от "Под игото" с коронавируса. Снимки и видео: Авторът

COVID-19 не подмина и творчеството на Иван Вазов навръх рождения му ден. Директорът на библиотеката в Пловдив Димитър Минев направи паралел със заразата, като прочете пасаж от "Под игото" пред паметника на Патриарха на българската литература в Дондуковата градина.

По думите му идиличната партриархална картина, нарисувана от Вазов в пасажа "Тая вечер Марко беше в добро настроение", много приличала на сегашната ситуация с коронавируса.

Част от присъстващите си прехапаха устните, като чуха това. А пловдивчанка на средна възраст не се сдържа: "Очите ми се наливат с кръв, като слушам подобни приказки".

Димитър Минев повече говори за народната библиотека, която носи името на народния поет, отколкото за самия творец. Той отбеляза, че по време на пловдивския си период Вазов създал емблематични творби, като повестта "Немили-недраги", но пропусна да отбележи "Епопея на забравените", смятана за връх в неговото творчество.

Не повече от 100-ина се събраха пред паметника на Иван Вазов в Дондуковата градина. Част от тях коментираха, че народният поет заслужава по-голяма почит от пловдивчани, още повече, че се отбелязват 170 г. от неговото рождение.

Шествието тръгна от народната библиотека, предвождано от духовия оркестър "Пловдив".  След музикантите вървяха хора в носии, които носеха портрета на Вазов. Колоната прекоси Главната, продължи по ул. "Христо Г. Данов", за да стигне до паметника на народния поет. Доста хора отстрани ръкопляскаха и казваха "Браво".

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда

Звездата на "Комиците" Васил Драганов не може да си почине и на плажа, видяха топпапараците на "България Днес". Дори на пясъка на Корал със семейството си комикът не успя да се отърве от фенове, след като вместо релакс с бира в ръка Драганов се наложи да прави селфита с малчугани и почитатели с телефон в ръка

Рапърът Кристо не е пропял канцонети, но все пак мина на италианско, видяха топпапараците на "България Днес". Звездата, който е по-прочут с гаджетата си с еднакви имена, отколкото с парчетата си, седна на чиния спагети в столицата с другар. Че не е захвърлил рапа в името на операта и канцонетите, Кристо демонстрира в типичния си стил на обличане