Кръводарителите в Бургас се увеличават, отделението с нов началник

https://www.24chasa.bg/region/article/8792630 www.24chasa.bg
Д-р Людмила Желязкова е убедена, че може да се прекрати порочната практика с платени кръводарители, които причакват хора в безисходица пред болниците.

Броят на кръводарителите в Отделението по трансфузионна хематология на УМБАЛ Бургас е нарастнал в последно време за успокоение на лекарите, които особено през лятото се нуждаят от повече кръв заради увеличаващото се население по морето.

През лятото има повече инциденти, катастрофи, а най-вече при тях се налага спешно кръвопреливане. Статистиката в УМБАЛ Бургас показва, че най-често кръв трябва за спешни операции с големи кръвозагуби при пострадали от катастрофи и тежки раждания.

Междувременно от 1 юли отделението по трансфузионна хематология има нов началник. Това е д-р Людмила Желязкова, която е дългогодишен член на екипа, специализирала е „Трансфузионна хематология“ в Кръвен център – Стара Загора и ще продължи добрите практики, утвърдени тук.

За да работи нормално, отделението има нужда от 700 кръводарители месечно, или по около 30 дневно. В последните дни се случвало да има и повече от 30 желаещи.

От екипа на кръвния център обясниха, че за всички желаещи да дарят кръв, могат да организират изнесени акции в предприятия, фирми, както и на място, в удобно за тях време. 

"Само ако се обединим и си помагаме, можем да спрем порочните практики с изнудване на хора в безизходица от платени кръводарители, които ги причакват пред кръвните центрове. Ако всеки здрав човек между 18 и 65 г. дарява кръв поне веднъж всяка година, няма да има недостиг", заяви д-р Желязкова. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Актрисата Саня Борисова и рапърът Кристо прекараха няколко дни заедно на тузарския гръцки остров Миконос, научи "България Днес". Дестинацията се превръща в една от най-актуалните за родните знаменитости, откакто нискотарифна компания пусна директни полети от София и обратно. Миналия вторник рано сутринта Саня и Кристо се появяват заедно на

В сериозно положение изпадна фолклегендата Сашка Васева. Певицата не успя да събере пари за лечение на очите си, а заради коронавируса не я канят и на участия. "Пари за лечението на слепотата ми нямам. Направих кампания за събиране на средства, за да отида в клиника в Германия, но резултат няма. Хората вероятно са в затруднено положение и нямат

Прахът на обичаната народна певица Христина Лютова беше разпръснат в Родопите. "Гласът на Родопа планина", както приживе беше наричана изпълнителката, почина през месец май тази година - 12 дни преди да отпразнува 80-ия си юбилей. Предсмъртното й желание е да бъде кремирана, а прахът й да бъде разпръснат от планинския рид Кайнадина