Лекарка на първа линия срещу COVID-19 дала Мангъров на Етичната комисия

https://www.24chasa.bg/region/article/8793771 www.24chasa.bg
Д.-р Сибила Маринова
Д.-р Сибила Маринова СНИМКА: Дима Максимова

Лекарка от Велико Търново от Лигата на достойните българи на в."24 часа" дава доц.Мангъров на Етичната комисия на БЛС заради обвинения за източване на НЗОК и обиди към колеги на първа линия срещу коронавируса. Доцентът, който е основен критик на мерките и действията на НОЩ, в четвъртък отново се изказа критично към случващото се в здравната система. Детският инфекционист обвини болниците, че хоспитализират повече пациенти с COVID-19, защото цената на клиничната пътека беше повишена. "Ако вчера можеха да направят 1 000 000 теста, щяха да открият 56 000 заразени", написа той във фейсбук.

Реакцията на лекарите на първа линия не закъсня. Д-р Сибила Маринова, началник на ОАИЛ в МОБАЛ"Д-р Стефан Черкезов" обяви публично във Фейсбук, че изпраща официален сигнал срещу доц. Мангъров на Етичната комисия. Анестезиоложката, която стана известна с лична кампания за популяризиране на донорството, публикува петиция в социалната мрежа, която за няколко часа бе подписана от над 230 медици и граждани.

"От месеци един господин, когото не мога да нарека лекар, говори неистини в публичното пространство, обижда колегите си, работещи на първа линия в борбата срещу COVID-19 и ги обвинява в измами и източване на НЗОК", написа във фейсбук д-р Маринова.

"Той лъже, заблуждава хората и обижда цялото лекарско съсловие, като казва, че защото пътеката е станала 1200 лв., затова се приемат повече пациенти. Първо пътеката още не е увеличена, за това трябва да се подпише анекс към НРД, който още не е подписан. Второ - 618 лв. са изключително недостатъчни за лечение на такъв пациент. Миналата седмица нашата болница прави официална справка за министерството на здравеопазването. Около 1300 лв. средно на болен с коронавирус струват само медикаментите", коментира пред "24 часа" д-р Маринова. Тя уточни, че в сумата не влизат разходите за предпазните облекла, дезинфектанти, консумативи.

Лекарката е категорична, че заболелите се увеличават.
"От сутринта до обяд в четвъртък приехме двама пациенти с доказан коронавирус, които до този момент са били на домашно лечение, но са се влошили и са с двустранни пневмонии. В момента в COVID-отделението има 6 пациента, които непрекъснато се увеличават. До вечерта /четвъртък б.а./ предполагам ще има още един, защото съпругата на един от болните при нас, също е с пневмония", разказа д-р Маринова.

"Ако този човек иска тези пари, ние нямаме нищо против. Аз смятам, че всички колеги, които работят с коронавирус на драго сърце ще се откажат от тях, само да каже, че ще лекува той тези болни и ще ги приема при него, всички ще му ги изпращаме там!", не скри огорчението си лекарката.

Тя казва, че тези пари не им трябват, защото това е огромен ресурс от екипи, хора, които трябва да влязат в отделенията и да стоят 7 дни, а после трябва да се карантинират. Хора, които като излязат се тревожат да не са се заразили и да отидат да заразят семействата си.

" Това е чудовищна подигравка. Една от моите специализантки изкара рождения си ден при коронаболните в реанимацията. На 30 градуса да не можеш да пуснеш вентилация, ако няма хепафилтър, да облечеш екип - гащеризон, очила, шапка, маска шлем, два чифта ръкавици и да работиш така - това е нечовешко, обаче няма друг начин. И някой да излезе и да каже, че ние приемаме тези болни, защото изкарваме от тях пари. Не, ние работим с тези болни, защото това е наш дълг", твърди д-р Маринова.

Според нея хората, които се опитват да предпазят обществото, трябва да са единни в позицията си и да не дават погрешни сигнали. "За мен това е някакъв вид подбудителство на хората да не спазват закона и да не спазват мерките", завърши лекарката.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Под наем е обявена луксозната резиденция на Евелин Банев-Брендо, показа проверка на "България Днес". Две години след мистериозното изчезване на осъдения в три държави "кокаинов крал" ултраскъпата му къща си търси нови обитатели, става ясно от обява в близка до него агенция за недвижими имоти. Исканата цена за наем е умопомрачителните 6000 евро (12

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България