Комисия извършва проверка по случая с парк "Рила"

https://www.24chasa.bg/region/article/8793821 www.24chasa.bg
Mинистърът на околната среда и водите Емил Димитров СНИМКА: Архив

Комисия по Оперативна програма "Околна среда" извършва проверка по случая с използвана строителна техника в Националния парк "Рила". Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров пред народни представители от парламентарната екологична комисия, предаде БТА.

Димитров отбеляза, че комисията има и допълнителни задачи, спуснати от прокуратурата, на които трябва да се даде отговор.

По думите на министъра има два проекта, свързани със строителни дейности в Националния парк - първият е за изграждането на пътеки, а вторият е за изграждане на Информационен център с помещения и за планински спасители.

Димитров посочи, че по първия проект е решено да се приложи световният опит и в защитената зона посетителите да имат достъп до ограничен брой пътеки, а не да ходят, където искат, за да се запази природата. Проектът е направен така, че всички дейности да са изцяло ръчно извършвани, включително качването на материалите с помощта на животинска тяга, както и да се вземат част от материалите от там. Министърът отбеляза, че изобщо по проект там не е трябвало да бъде допускана тежка машинна техника. Такава е имало еднократно, допълни той. По думите му в момента изпълнителят се издирва и ще му бъде връчен акт. Комисията, която проверява проекта, трябва да установи и кой, кога, къде, с каква техника е работил. Тя ще уточни към кои подизпълнители се е обърнал изпълнителят. Моето лично мнение е, че там техника не трябва да има и не е следвало да допуска да се качва в планината, каза министър Димитров.

Изчаквам констатациите на комисията и длъжностните лица, които са допуснали нарушения, ще бъдат наказани, коментира министърът на околната среда и водите.

Председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева посочи, че проверката в нейната цялост трябва да обхване и процедурите, които са приложими по смисъла на екологичното законодателство, както и по управлението и реализацията на проекта, който се финансира със средства от ОПОС, включително и възлагането на обществената поръчка, провеждането на последващ контрол, възлагането и респективно изпълнението на дейностите и инвеститорския контрол, който се осъществява от дирекцията на националния парк.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни