Във Варна скачат цените на банички и кифли, фалират фирми от бранша

https://www.24chasa.bg/region/article/8799832 www.24chasa.bg

Във Варна скачат цените на банички и кифли, фалират фирми от бранша

Цените на тестените закуски в баничарниците поскъпват с около 6-7%, заяви за медиите Иво Бонев, председател на Съюза на хлебарите и пекарите във Варна.
Поскъпването не е драстично, но е наложително да оцелее браншът, смята Бонев.
След увеличението баничката става 1,50 лв., бюрекът 1,60 лв., кифлата - от 1,10 лв. на 1,20 лв. с пълнеж, милинките от 1,20 лв. на 1,30 лв., ако са с поливка съответно 1,40 лв. Малко, но почти на всичко ще има надценка с 10 стотинки.
"Много тежко се работи в момента, защото оборотите ни падат. Всеки ден се налага да се конфронтираме с недисциплинирани клиенти, които отказват да влязат в обектите ни с маски. Много са факторите, които ни затрудняват, но всички сме изправени пред нуждата да вдигнем цените, за да оцелеем”, допълни още Бонев.
Увеличението на цените на закуските засега е конкретно във Варна, но съм сигурен, че колегите в цялата страна ще предприемат подобни действия. Това е мярка, която се прилага в краен случай, когато са изчерпани всички други възможности и икономическата логика не ни позволява да работим на загуба. Тогава прибягваме до този метод, за да оцелеем на пазара, категоричен е специалистът в бранша.
Тези пари няма да отидат директно в нашия джоб, те отиват за спасението на бизнеса. Основната причина е ниският оборот. Когато освободиха мерките преди около два месеца, имахме период, в който нямаше обезпокоителни данни по отношение на заболелите, нямаше рестриктивни мерки и очакващи се такива. Хората излязоха масово и оборотите при нас се бяха стабилизирали като траен тренд нагоре. Когато въведоха отново преди няколко седмици маските на закрито, това повлия върху посещаемостта в нашите обекти. 30% е спаднал оборота спрямо същия период за миналата година.
Въведоха две такси за касовите апарати и макар и еднократни, те са разход. Най-важната причина за скока на закуските обаче, това е цената на основната ни суровина-брашното. Пшеницата поскъпна. Предстои на есен цената на брашното да скочи, като по веригата ще поскъпне и хлябът.

Във Варна вече има няколко фалирали фирми сред колегите, които освобождават работници и помещения. 1500-2000 човека са пряко засегнати в нашия бранш за Варна, а косвено потърпевши са много повече, защото това са наши доставчици на суровини, на техника, фирми, които гравитират около нашия бранш и те търпят загуби, ако някой от нас фалира.

Иво Бонев
Иво Бонев

Тежко е за всички в момента. Като се разходиш по улиците, виждаш как продавачките в магазините стоят отпред, защото няма клиенти, които да обслужват. Няма потребление и то през лятото, а знаете, ние сме сезонен град.

За нас спасително е именно лекото повишение на цените, което по веригата ще е за сметка на клиента, но нямаме голям избор, смята Бонев.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов