Изпитват наше лекарство срещу COVID-19 в болницата в Горна Оряховица

https://www.24chasa.bg/region/article/8800046 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Общинската болница в Горна Оряховица е една от 9-те в страната, в които се прави клиничното изпитание на българския препарат „Ивермектин” срещу COVID-19.

В МБАЛ "Св.Иван Рилски" в железничарския град е имало 4 пациенти, лекувани от коронавирус. И четиримата вече са добре и са изписани, казаха от здравното заведение.

Общо 30 пациенти с доказан COVID-19 са включени в изследването за ефективността на лекарството.

При клиничното проучване тестваните пациенти се разделят на групи, като едните получават препарата, а другите - плацебо.

"Медиците в болниците, където се провежда проучването, нямат информация кой пациент какво получава. Организаторите на проучването ще направят анализ след края му как се повлияват различните пациенти, които същевременно са приемали и други медикаменти", обясниха лекари. Управителят на болницата д-р Иван Иванов отказа повече детайли, тъй като информацията е поверителна.

За напредъка по изпитването на българското лекарство съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Препаратът всъщност е познат от 1975 г. Разрешен е за употреба, а сега се тества и за борбата с COVID-19. Смята се, че е сред обещаващите лекарства, които могат да се справят с новия коронавирус.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи