25 българисти от 6 държави пристигнаха за COVID-изданието на летния семинар

https://www.24chasa.bg/region/article/8804506 www.24chasa.bg
Семинаристите бяха посрещнати на дистанция във ВТУ
Семинаристите бяха посрещнати на дистанция във ВТУ

При строго спазване на противоепидемиологичните мерки - маски, задължителна дезинфекция и спазване на дистанция, във Великотърновския университет тържествено беше открит 43. Международен летен семинар по български език и култура.

25 участници от 6 държави (Германия, Сърбия, Италия, Полша, Чехия и Гърция) са част от тазгодишното издание на семинара, който ще се проведе от 13 юли до 2 август 2020 г.

„По традиция през юли месец започва нашият Семинар, и така вече 43 години. Но традициите не са това, което бяха. Очаквахме да се съберат много повече участници и да имаме един незабравим семинар. Подготвихме богата програма, постарахме се да имате добри условия. За съжаление, ще трябва да се примирим с ограниченията заради Ковид-19. Не могат да дойдат много приятели, но сме сигурни, че и те като нас живеят със спомените, сънуват семинара и са го очаквали с нетърпение", каза в словото си ректорът проф.Христо Бонджолов. Той пожела емблематичното събитие да е ползотворно и успешно.

"Водим се от любовта към живота и словото, вярваме в успеха, мечтаем и се надяваме, че заедно ще преминем и през това изпитание, защото сме силни духом. Защото ние сме Семинарът", каза ректорът.

Семинарът е организиран от Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ с подкрепата на Министерството на образованието и науката и със съдействието на Община Велико Търново. Неговата основна цел е да утвърждава българистиката в чужбина чрез учебни, изследователски, приложни и издателски програми. Със своята дейност Международният летен семинар по български език и култура е част от модерния облик на Велико Търново, традиционно средище на общославянската духовност и православието, припомнят организаторите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни

Легендата на българското кино Филип Трифонов, познат с ролята си от "Момчето си отива", наистина отива - на работа. Топпапараците на "България Днес" изловиха актьора да се стяга за артистичен делник, понесъл огромна връзка ключове, която се вееше театрално зад гърба му. Снимки: България

Надя Панкова Сякаш живеем в някакъв калейдоскоп. Проблемът в нашия е, че накъдето и да го въртим, виждаме едни и същи картини. Още от 1990 година. Та до днес. Поредният опит на протестиращите да са оригинални, бе преди броени дни на "Орлов мост" - тази ключова точка, без която сякаш протест у нас няма как да се случи