Засилва се контролът в нощните заведения на Ловеч

https://www.24chasa.bg/region/article/8805670 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Засилва се контролът в нощните заведения на Ловеч през настоящата седмица, за да се установи дали се спазват мерките в условия на либерализиране на режима.

С тази информация излиза Общинският оперативен щаб за превенция и ограничаване разпространението на коронавируса в Община Ловеч след поредното заседание, проведено днес. Заседанието се водеше от кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. Тя обърна внимание на факта, че кметовете на общини не са компетентен орган по отношение пандемията, това се извършва от здравните власти.

След като изслуша докладите на всички присъстващи институции, кметът обобщи: "Обстановката в община Ловеч е относително спокойна, извършва се системен тематичен контрол по спазването на противоепидемичните мерки от страна на РЗИ, Областна дирекция по безопасност на храните, с активното съдействие на РУ на полицията. Не считаме за необходимо на този етап да се въвеждат допълнителни мерки, отчитайки спокойната обстановка и ненарушаването на мерките."

Карантинираните за областта са 222-ма, в община Ловеч са 73-ма, съобщиха от РЗИ. На 13 юли в Националната информационна система е регистриран един положителен случай на COVID-19 за лице с адресна регистрация на територията на с. Микре. Касае се за жена на 47 години, която живее и работи в София. Контактна е на съпруга си, който е обявен като положителен предходната седмица. Жената е карантинирана от РЗИ-София и ще бъде прехвърлена за наблюдение и контрол от тяхна страна.

През последната седмица, включително в почивните дни, РЗИ и другите контролни органи са извършили 9 проверки на различни заведения и на масови събития. Нарушения на санитарните мерки не са констатирани.