Бургаската апелативна прокуратура с позиция срещу изявления на президента Радев

https://www.24chasa.bg/region/article/8806205 www.24chasa.bg
Румен Радев

Категоричното несъгласие с "упражнения последните дни безпрецедентен политически натиск спрямо Прокуратурата на Република България" се изразява в позиция на Бургаската апелативна прокуратура, разпратена до ВСС, Президента на РБългария,  Народното събрание, парламентарно представените политически партии и над 20 посолства.

„Ежедневно наблюдаваме изявления на българския президент, насочени срещу главния прокурор г-н Иван Гешев и действията на прокуратурата, а на 11.07.2020 г. президентът поиска оставката на главния прокурор, което бе направено чрез всички медии и пред цялото българско общество. Г-н Радев е български гражданин и като всеки българин има право да одобрява или не действията на прокуратурата. Неприемливо е обаче неговото мнение да бъде изразявано в качеството му на български държавен глава, олицетворяващ единството на нацията и върховен главнокомандващ на българските въоръжени сили“, се казва в позицията на магситрати.

Според тях иказването на Радев, с което той поиска оставката на главния прокурор, не можело да бъде определено по друг начин, освен като безпрецедентен опит да бъде нарушена конституционно установената независимост на съдебната власт, в частност на Прокуратурата на Република България.

"Всеки от нас, прокурорите от Апелативна прокуратура – Бургас, има над 20 годишен стаж като магистрат. През всичките тези години никога не имало толкова тежък опит прокуратура да бъде уязвена от български президент или друг политик, разполагащ с определена власт за периода на своя мандат", се казва още в позицията на прокурорите от  Апелативна прокуратура Бургас. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

С опасност за живота си и в грубо нарушение на пътя изпъкна топмоделката Ивайла Бакалова в центъра на столицата, видя зоркото око на "България Днес". За да стигне до колата си, миската пресече натоварената ул. "Г.С. Раковски", като рискува живота си и мина буквално пред засилил се камион. След като притича на високите си токове

Защитни гащеризони срещу коронавирус ще дари фирма "АПОЛО" на правителството на Ливан. След трагедията на 4 август тази година, когато мощен взрив разтърси столицата Бейрут и десетки хора загинаха, а хиляди бяха ранени, страната повече от всякога има нужда от международна подкрепа. В тежки времена на пандемия и последствията от трагедията "АПОЛО"

Майка мечта си има певицата Йоана Драгнева, видя зоркото око на "България Днес". Изпълнителката, която през 2019 г. роди за първи път, има силна подкрепа от майка си, която е неотлъчно до нея в отглеждането на дъщеричката й. Докато Драгнева разцъква из телефона си, майка й бута количката на бебето и го разхожда