Белодробното отделение в Ловеч е затворено заради заразен пациент с коронавирус

https://www.24chasa.bg/region/article/8808156 www.24chasa.bg
Ловешката болница МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" СНИМКА: Архив

Пулмологичното отделение на МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч е затворено за 48 часа заради пациент с COVID-19, съобщават от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/.

Общо регистрираните положителните случаи на коронавирус за областта през последното денонощие са пет.

В първия случай се касае за 44-годишен мъж, хоспитализиран на 9 юли в белодробното отделение. След положителен PCR тест на 13 юли е приведен в Инфекциозно отделение на болницата.

Пулмологично отделение е поставено под карантина, считано от 19 часа на 13 юли за 48 часа, през което време се преустановява приемът на нови пациенти. Болните, нуждаещи се от хоспитализация, ще бъдат насочвани към Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян, уведоми БТА.

Разпоредено е незабавното провеждане на крайна огнищна дезинфекция в отделението, изследване на медицинския персонал и хоспитализираните пациенти.

Вторият регистриран случай е жена, на 71 години, с адресна регистрация на територията на област Ловеч - село Дерманци. При проведеното епидемиологично проучване е установено, че лицето е хоспитализирано в Инфекциозна болница в София. Издирват се контактните лица.

С коронавирус са и 23-годишен мъж и две жени по на 21 години от София. Лицата са диагностицирани като положителни от РЗИ-София, и са прехвърлени за наблюдение и контрол на РЗИ-Ловеч, тъй като периода на карантина ще прекарат в село Лесидрен, община Угърчин.
Към 10 часа на 14 юли на територията на област Ловеч общо диагностицираните случаи до момента са 27. О тях активни 11 случая - 6 на домашно лечение, 4 - хоспитализирани в Ловеч, един хоспитализиран в София и 16 излекувани.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Надя Панкова Използването на дезинфектанти по време на коронаистерията е намалило с 50% проявите на други заразни болести извън COVID-19. Това обяви вчера доц. д-р Ангел Кунчев на първия уебинар, организиран по темата коронавирус съвместно с Националната пациентска организация и БЧК. "Докато няма лекарство или ваксина

С маска от собствената си кола излиза бившата депутатка от НДСВ Антония Първанова, видя зоркото око на "България Днес". За да свърши свои делови ангажименти, тя залага на лятна визия. Въпреки критиките, които имаше към мерките заради вируса, Първанова стриктно ги спазва. СНИМКИ: "България

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов