Превръщат в рай запустялата Ботаническа градина на Пловдив (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/8810370 www.24chasa.bg
Наталия Елис е един от двигателите на доброволческата инициатива за възраждане на Ботаническата градина. Снимки: Авторът

Запустялата Ботаническа градина да се превърне в „зеления оазис“ на Пловдив, който да привлича студенти, ученици, туристи и творци. С тази кауза сериозно са се заели учените от Аграрния университет и доброволци.

През уикенда те проведоха втората за годината акция по почистването на изоставения от 20 години парк. Над 50 души от университета начело с ректора проф. д-р Христина Янчева, въоръжени с триони, овощарски ножици и ел косачки, прочистваха джунглата и събраха няколко тона отпадъци.

„Наскоро завършихме първия етап - ограждането на парка, който е изоставен от 20 години, и се е превърнал в сметище, покрай което хората не смееха да минат“, заяви пред „24 часа“ проф. Янчева, която се включи ентусиазирано в акцията.

Сега предстои да се направи проект за цялостното възстановяване и да се намери финансиране. „Голям град като Пловдив заслужава да има привлекателна Ботаническа градина“, категорична е тя.

„Ще възстановим градината и ще я направим №1 в Европа“, убедена е Наталия Елис. Украинката, която от години живее в града на тепетата, е сред главните двигатели на доброволческите отряди, които се организираха по Фейсбук и вече три години се събират да я чистят.

Университетът и доброволците вече имат план какви красоти и атракции да бъдат разположени върху 113-те декара на зелената площ до Скобелева майка. Ще има детски кът, в който хлапетата ще научават как се отглеждат растенията.

„Младите хора ще се запознаят с целия процес по отглеждането на растенията. По този начин те ще се научат да се грижат и да пазят природата. Искаме да възпитаме ново поколение от отговорни хора“, смята Наталия.

Някои от преподавателите са довели и децата си на почистването. Те се трудят наравно с останалите на жегата – режат храсти и бурени, носят клони и събират боклуци. Най-малкият участник е на три години.

Проф. Янчева посочва, че за три-четири години Ботаническата градина може да бъде възстановена. Те вече имат разговори за подкрепа от пловдивски фирми, разчитат на помощ от Общината, ОП „Паркове и градини“ и от район „Тракия“.

Проектът не е евтин – те планират да има различни кътове с екзотични растения – редки цветя, тропическа гора, кактусова градина и други. Ще трябва да се изгради сериозна инфраструктура и логистика водна система, осветление, алеи и пътеки около оградата.

В градината ще има също открита сцена, езерца, шадравани и кафене. Магазин ще продава различни цветя и растения, произведени на място.

Ботаниците от Аграрния университет вече са подбрали кои са ценните видове, които ще останат. Проф. Янчева разчита да получи растения от цял свят, благодарение и на старите връзки някога пловдивският „оазис“ и имал връзки със 110 ботанически градини от цял свят.

Наталия казва, че ще дали и личната си колекция от растения. Доброволците вече обявиха конкурс за графити, с които да бъде покрита бетонната стена на парка. Тя планира и майсторите на улични стенописи да привлече още хора за каузата и бъдещи почитатели на Ботаническата градина.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В момента сме разделени, той е при майка си в Германия Купих на Лоренцо чисто нов джип Няма да правя повече дуети с мама Тази година съм на гръцкото море Софи Маринова е родена на 5 декември 1975 година. Изпълнителката има една от най-богати кариери в попфолка в България. Когато Софка е на сцената, шоуто е гарантирано

Автомобил като космически кораб пуска на пазара "Ролс Ройс".  Великолепното возило в наречено "кола от 2035 г.", поради предположение, че така ще изглеждат автомобилите от бъдещето. То е представено на широката публика от Алекс Хърши, известна с прякора "Суперкар Блонди". Както писа "България Днес", мацката с търговски нюх е австралийка

Британец доведе съпругата си на меден месец в България заради... компютърна игра. Историята му е разказана в SPORTbible - едно от най-големите спортни издания в Обединеното кралство, и през последните дни се разпространява в цяла Европа. Тим Пайк е голям почитател на "Футбол мениджър", в която влизате в ролята на треньор, редите състави