17 000 лв. или луксозен джип обещал синът на пловдивска милионерка на приятели, за да я нападнат

https://www.24chasa.bg/region/article/8835176 www.24chasa.bg
Здравко Дечкин в съда

17 000 лева или джип "БМВ" Х5 е обещал синът на пловдивска милионерка на двама свои приятели, за да я нападнат и задигнат чантата й. В крайна сметка не им дал нищо. Това се разбра в окръжния съд, където стартира делото за убийството на богаташката Виолета Балабанова. Като извършител е обвинен собственикът на билярдклуб под тепетата Здравко Дечкин. Той е разкрит едва 10 г. след престъплението по дактилоскопни следи.

През 2019-а била направена криминалистична регистрация на Дечкин заради наемане на непълнолетен на работа. При сверяване на отпечатъците му с базата данни се оказало, че съвпадат с други, оставени на вратата на кооперацията на Балабанова в нощта на покушението - 30 септември 2009 г. Тогава тя вечеряла със сина си Георги, който по-късно я оставил пред дома й в центъра на града. Според прокуратурата младият мъж бил затънал в дългове и по тази причина организирал покушение над майка си. Уговорил приятелите си Здравко Дечкин и Тони Михайлов да участват. Дечкин трябвало да вземе чантата на Виолета, където държала нотариални актове за скъпи имоти, и да му я предаде. Предоставил на Здравко и нож, за да разреже презрамката на чантата. Милионерката обаче оказала яростна съпротива и не я пускала. Дечкин я пробол няколко пъти в корема. На 8 октомври 2009 г. Балабанова издъхнала в болница.

Преди да почине, е казала пред криминалисти, че вероятно нейният син има пръст в нападението.

"На колегите е обяснила, че по време на вечерята, предшестваща грабежа, Георги провел много разговори по телефона, като ставал от масата, за да не чуе майка му", заяви в съда Десислава Петрова от Главна дирекция "Национална полиция", която е участвала в разплитане на случая. От разпечатките на мобилните оператори станало ясно, че във фаталната нощ Балабанов се е свързвал с Дечкин.

При разпитите след задържането му обвиненият в убийството на милионерката е твърдял, че не е знаел коя е жертвата. Георги му бил обяснил, че трябва да сплаши и да отмъкне чантата на медицинска сестра, която имала вина за увреденото здраве на Виолета Балабанова.

Версията на Дечкин е, че е разбрал по-късно от интернет коя е била мишената. 

"Той се провали на детектора на лъжата, когато психолози са го попитали дали той е намушкал Балабанова", каза на делото криминалистът Тодор Паскалев.

Предстои да бъде разпитани много свидетели, самият Дечкин ще дава показания накрая.

Георги Балабанов не е подсъдим, тъй като през 2012 г. е починал при катастрофа с мотора си в Слънчев бряг.