Закриват училище в Плевен, едва 7 искат да са първокласници

https://www.24chasa.bg/region/article/8863697 www.24chasa.bg
СНИМКА: Архив

Основното училище "Никола Вапцаров" в Плевен да бъде закрито със заповед на министъра на образованието заради намаляващия брой на учениците през последните години и нуждата от ежегодно дофинансиране. Това прие Общинският съвет на сесия в четвъртък и поръча на кмета да изготви писмено предложение до министъра. През учебната 2019/2020 г. в "Никола Вапцаров" във всичките маломерни паралелки са се обучавали 75 ученици.

За учебната 2020/2021 г. се очертава в него да учат 45 деца, за 1-ви клас подадените заявления са само 7, за пети - 4, според справка от общинската администрация.

Изводът е, че издръжката на училището ще е крайно недостатъчна за покриване на разходите и през новата бюджетна година.

Община Плевен с решение на местния парламент е дофинансирала маломерни паралелки в училището с общо 17 343 лв. За 2012 - 2020 г. допълнително са предоставени 53 570 лв. от фонд "Резерв". Пред съветниците школският директор Любка Симеонова посочи, че училището е с над 60 г. история и преди да отпадне районирането, в него са учили близо 800 деца.

Заради резкия спад училището е натрупало финансови задължения - към местни данъци и такси те са 8240,44 лв., към Топлофикация" за сезон 2019/2020 - 14 555,40 лв., за осигуровки към НАП за 2019/2020 г. - 48 722.54 лв. След закриването финансовите задължения на училището ще бъдат поети от бюджета на общината. Учениците ще бъдат насочени към 3 училища в Плевен. Документацията ще се съхранява в друго училище и в архива. За училищната сграда ще бъде осигурена охрана, за да я пази от посегателства и разрушаване, гласуваха съветниците.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Това са първите снимки на снежния леопард Никс, който пристигна на 20 октомври тази година в Софийския зоопарк от зоопарка в Ихлава, Чешка република. Той е настанен в сектор Хищници в зала "Големи котки, терариум и аквариум" и засега се адаптира на спокойствие във вътрешните помещения, определени за него

Гунди се блъска в москвич на Цариградско шосе и по чудо отървава боя! Неразказваната досега култова история е от края на 60-те години. По това време Георги Аспарухов е близък с нападателя на ЦСКА Петър Жеков, с когото са съотборници в националния отбор. Двамата живеят в съседни квартали - Гунди е в "Редута", а Жеката е в близост до хотел "Плиска"

Звездата на "Манчестър Юнайтед" Аарън Уан-Бисака се забърка в грандиозен скандал. Той бе зарязан от дългогодишната си приятелка Риана Бентли, след като наяве изскочиха негови изневери. Последната му любовница се оказа моделката Марлисия Ортис. Американката обяви в онлайн интервю, че е спала с него. Мадамата