Лекари от Бургас алармират: Родители все по-често рискуват живота на децата си

https://www.24chasa.bg/region/article/8863855 www.24chasa.bg

Роми измъкнали заразено бебе от болницата, майка на 2-годишно с кървяща рана едва не го уморила

По две-три новородени на месец зарязвани в държавната болница

Растат случаите на родителска небрежност, които водят до риск за живота на децата, алармират  медици от  УМБАЛ Бургас. Те признават, че все по-често им се  налага да търсят помощ от органите за закрила на детето, полицията и прокуратурата.

Сигнали се подават няколко пъти седмично, като при един от  случаите майка на 2-годишно дете с кървяща рана два пъти отказвала детето да постъпи в болницата. Третият път детето вече пристигнало с линейка, колабирало заради тежка кръвозагуба. Наложило се  спешна реанимация и кръвопреливане, а животът му е бил спасен на косъм, разказват от болницата. Медицинският екип се страхува да го изпише, защото то отново ще се върне в семейството, което го излага на риск и сигнализира в полицията и Отдела за закрила на детето.

Последният драстичен случай пък е отпреди дни и е особено тревожен заради тежкото заболяване на детето, казват от УМБАЛ Бургас. Родилка - носител на две сериозни сексуално-преносими инфекции, ражда бебе, което също се оказва позитивно. В диагностиката и лечението им са ангажирани екипи от няколко лечебни заведения и лаборатории в Бургас, София и Варна.

Родилката е изписана преди бебето, защото то не наддава на тегло, състоянието му е тежко и трябва да остане за лечение и проследяване до момента, в който се стабилизира и бъде изписано. Мургави роднини обаче вдигат скандали в болницата и настояват да вземат бебето, което се и случва. Така освен, че поставят живота му в риск, поставят в риск и обществото, защото едното от заболяванията е особено заразно, притеснени са медици. Те настояват да се намеси прокуратурата, за да може бебето да бъде върнато  в болницата.

"Сериозно сме притеснени, че когато детето започне да се влошава, роднините му ще обвинят за това нас", казват  медици. И обясняват, че законът не дава правомощия на лекарите да задържат децата в болница против волята на родителите им. Така било и при фрапиращ случай в бургаската болница, при който майка напъхала кърпичка в гърлото на бебето си, защото я дразнел плачът му. 

Сериозен е и проблемът с изоставените в болницата деца, алармират медици. Всеки месец има по 2-3 такива случая, като бебетата  престоявали в болницата с месеци. Получава се така, защото социалното заведение " Дом „Майка и дете“ вече е закрито. Необходими са приемни семейства, а такива в Бургас липсват, притеснени са от многопрофилната болница.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега