Няма новозаразени в дом "Възраждане" след последните проби

https://www.24chasa.bg/region/article/8875127 www.24chasa.bg
Директорът на дирекция Обществен ред и сигурност Спасимир Димитров обобщи ситуацията със заразените с коронавирус от дом за стари хора „Възраждане“ СНИМКА: Община Русе

На брифинг днес, 3 август, директорът на дирекция Обществен ред и сигурност Спасимир Димитров обобщи ситуацията със заразените с коронавирус от дом за стари хора „Възраждане“. На срещата присъстваха още Радостина Пейкова – началник отдел „Здравни дейности“, Катя Петрова - началник отдел „Социални дейности“ и Ани Венкова – директор на дом „Възраждане“. Това съобщиха от Община Русе. 

Всички служители и домуващи са тествани, като 65 от служителите и 101 от потребителите на дома са с отрицателни проби. Положителни проби от PCR тестове са дали 83 от живущите в дома. 24 от тях са настанени в болнични заведения в Русе. Състоянието на всички тях е стабилно с изключение на 1 човек, който поддържа висока температура. Тъй като температурата му дълго време не може да бъде овладяна, състоянието му се приема за тежко. Общо 3-ма от настанените в дома – 1 мъж и 2 жени, са починали през изминалата седмица. И тримата са били със съпътстващи заболявания – сърдечни и белодробни проблеми, и са на възраст над 80 години.

Към момента 16 души с положителни проби се намират във вилата на Общината в с. Николово. Други 38 са поставени под карантина на 4-тия етаж в дом Възраждане, където има капацитет за общо 60 места.

Първи и трети етаж в дома са запазени за потребителите, дали отрицателни проби за COVID-19.

Директорът на дом Възраждане Ани Венкова сподели, че преместването на хора с положителни проби на 4-тия етаж не е било безпроблемно. За целта е била потърсена помощ от външен психолог. Двама души с положителна проба са отказали да бъдат изведени от стаите си, като за тях се прилагат допълнителни мерки, за да се изолират от останалите потребители.

През почивните дни ситуацията се е променяла ежечасно. Зам.-управителят на Белодробната болница д-р Христо Метев е посетил всички дали положителни проби, за да следи състоянието им.

Спасимир Димитров отбеляза, че няма подготвен алгоритъм, по който да се работи в такава ситуация, и Община Русе се явява пионер в организацията на дейности от такъв мащаб. Те се осъществяват в съгласие с изискванията на РЗИ и се поддържа непрекъсната комуникация между институциите. Във вилата в с. Николово се работи на денонощен режим, като там са ангажирани щатни служители от дом Възраждане. За обгрижването на настанените в дома хора с отрицателни проби помагат доброволци от БЧК.

От Русенския университет са осигурили 2-ма души, които ще бъдат назначени в дом Възраждане като социални работници. Търсят се още 5-ма доброволци, които да извършват помощни дейности и доставка на храна. Има нужда от медицински сестри и санитари, които да помагат на възрастните хора и да извършват манипулации.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега