Кметът на Стара Загора разговаря с протестиращи на блокирания път за Хасково (Обзор)

https://www.24chasa.bg/region/article/8875189 www.24chasa.bg
Кметът на Стара Загора Живко Тодоров (вдясно) разговаря днес с протестиращите в района на бившето старозагорско летище, където от петък вечерта е затворен пътят за Хасково и за магистрала "Тракия". Снимки: ВАНЬО СТОИЛОВ

Днес по обяд кметът на Стара Загора Живко Тодоров отиде на блокадата на пътя за Хасково и разговаря с протестиращите там. Първо той бе посрещнат с викове "Оставка!", но след това двете страни проведоха нормален разговор.

Тодоров обясни, че е дошъл не като член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, а като кмет на Стара Загора. "От една страна моите съграждани ме питат какво става и докога ще е затворен този път, от друга страна вие имате своето право на протест. Затова дойдох намясто", обясни градоначалникът.

От името на протестиращите с него разговаря детският писател Никола Райков, който неотдавна проби на китайския пазар със свои произведения. Протестиращите обясниха, че искат само да упражнят правото си на свободно предвижване и да им бъде позволено с автомобилите си да преминат в шествие по детелината над магистрала "Тракия" на километър 208, като увериха, че са се отказали от намерението си да блокират аутобана. След това щели да се приберат по домовете си.

От полицията обаче не вярват на това обещание и с кордон спряха протестиращите в района на бившето старозагорско летище още в петък вечер, когато те се бяха насочили към магистралата. Това дава повод на протестиращите да казват, че не те, а полицията е блокирала пътя за Хасково, който е и най-прекият подход от Стара Загора към "Тракия". Недоволните са тук от петък вечер и не смятат да отстъпват.

Кметът Живко Тодоров ги попита дали досега са формулирали писмено своите искания и след като получи отрицателен отговор, двете страни се разбраха протестиращите да му изпратят в общината своите искания за автошествие до детелината, а той да им отговори веднага, без да чака възможния 24-часов срок за това. Градоначалникът си тръгна, след като си взе довиждане с ръкостискане с Никола Райков. Не стана ясно обаче кога точно недоволните от властта ще изпратят своето заявление в общината.

Освен от Стара Загора, сред тях има и хора от Казанлък, Хасково, Ямбол и Нова Загора. Както полицаите, така и протестиращите започнаха да се сменят на ротационен принцип, за имат възможност за почивка вкъщи. Сред тях има и такива, които са намясто от петък вечер и спят в автомобилите си или направо на асфалта. Логистична подкрепа им оказват техни съмишленици, които им носят храна, вода и кафе. В неделя при тях дойде и жена от Пловдив, която им донесе няколко баници, които изпекла специално за протеста.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София