„Набуко“ на Верди е подаръкът за русенци от Държавната опера и Община Русе

https://www.24chasa.bg/region/article/8877247 www.24chasa.bg

Културният глад на аристократичен Русе е причината за нови и нестандартни идеи. Като тази за спектакъл под открито небе в центъра на стария Русчук, който ще се превърне в древен Йерусалим и Вавилон, макар и само за една нощ.

Това лято е по-различно за всички нас предвид усложнената епидемична обстановка. Но дейците на културата не спят спокойно, щом става въпрос за изкуство и опера. Идеята е на път да се осъществи, а от русенци се иска единствено присъствие.

Държавна опера Русе и Община Русе предлагат нещо ново и нещо различно – опера под звездите.

„Набуко“ на Верди е подаръкът за русенци от Държавната опера и Община Русе

Заповядайте на 6 август, от 21:00 часа, на площада пред Операта, за да гледате „Набуко“ на Джузепе Верди.

„Набуко“ на Верди е подаръкът за русенци от Държавната опера и Община Русе

Заслужава си да видите всички 150 артисти, които ще влязат в ролите на войници, офицери, жреци и хора от народа на Йерусалим и Вавилон. Властните и неудържими в силата си вавилонски завоеватели изпълват сцената с неустоима енергия и покоряващ блясък. Трагичните образи на поробените юдеи затрогват до сълзи с неописуемо вълнение, особено при един от гениалните музикални моменти – Хорът на евреите, безжалостно прогонени в пустинята от настъпващата безпощадна асиро-вавилонска армия.

Спектакълът е специално адаптиран сценично за отрито пространство. Режисьор е Аделаида Якимова – Фурнаджиева, а на диригентския пулт ще застане Димитър Косев, известен като диригента на русенската опера, чиито стил е между класическата и рок музиката.

Спектакълът ще бъде с вход свободен, но покрай сцената и местата за публиката ще бъдат поставени урни, в които всеки, който желае, ще може да дари средства за русенската опера – за да може да я има още дълго време.

Община Русе подкрепя и помага за развитието на културата, както и на всички творци и артисти, отдали се на културния живот.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега