На 100% са пълни болниците в Благоевград, които приемат пациенти с COVID-19

https://www.24chasa.bg/region/article/8883119 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Постоянно увеличение на заразените с коронавирус отчитат от Регионалната здравна инспекция в Благоевград през последните седмици. В момента в болници в Благоевградска областта се лекуват над 130 пациенти, а в част от лечебните заведения дори има разкрити допълнителни легла за болни от коронавирус.

Рекордни 97 случая за областта са регистрираните новозаразени с коронавирус през последното денонощие според Националната система. Лекарите и шефовете на болнични заведения, които в момента работят със заразените с коронавирус казаха, че веднага, след като отделенията са били преструктурирани част от медицинския персонал е напуснал по различни причини. На 100% са запълнени леглата и в трите болнични заведения в Благоевград, които приемат болни с коронавирус. От общинската администрация обмислят вариант как да се реши проблемът, ако се увеличава броят на заразените, които се нуждаят от лечение в болнично заведение.

Председателят на Общинския кризисен щаб и кмет на Благоевград Румен Томов заяви пред БНТ, че може да се преоборудва залата в поделението, но за там ще трябват лекари и медицински сестри. Проблемът е, че има недостиг точно на лекари и медицински сестри. Ако отнякъде бъде командирован медицински персонал, проблемът ще бъде решен, отбеляза той и допълни, че в противен случай ще се работи със съответната наличност.

Разпространението на заразата в област Благоевград продължава да е дифузно, казаха от Регионалната здравна инспекция. В момента там няма констатирани големи огнища. Д-р Петър Георгиев, управител на СБАЛ на пневмо-фтизиални заболявания, посочи, че в момента има 12 души с доказана ковид пневмония и още 9, които имат недоказана ковид пневмония, т.е. при тях не е идентифициран вирус. В болницата няма напуснал персонал, макар че има колебаещи се, каза той. По думите му обаче, избралите тази професия, трябва да си спомнят какво е тяхното призвание и да знаят, че няма от какво да се страхуват.

Д-р Георгиев обясни, че болните от коронавирус са отделени от останалите болни. Той каза, че има възможност да се приемат още болни, но е добре да се знае, че няма налични свободни легла, а преструктурирането не може да е безкрайно.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София