Община Русе набира доброволци за дом "Възраждане" в битката срещу корoнавируса

https://www.24chasa.bg/region/article/8883730 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Община Русе

Срещата между временно изпълняващия длъжността кмет на Община Русе Енчо Енчев, временно изпълняваща длъжността директор на дирекция „Хуманитарни дейности“ Катя Петрова и здравните работници на територията на общината започна с благодарност към специалистите за работата им на първа линия в борбата с COVID-19. Това съобщиха от Община Русе. 

Г-н Енчев изтъкна значимостта на професионалистите по здравни грижи. „Всички вие, по време на усложнената епидемична обстановка, направихте необходимото, което се изисква от вас, за да се чувстват хората обгрижени и защитени. Сега е време отново да подадем ръка“ продължи зам.-кмета по хуманитарни дейности и обясни сложната ситуация в дом „Възраждане“.

Община Русе набира доброволци за дом

Г-н Енчев се обърна към здравните специалисти с призив да се включат в борбата срещу коронавируса, защото персоналът към този момент е недостатъчен, за да покрие всички нужди на потребителите на социалната услуга.

Община Русе набира доброволци за дом

Зам.-кметът се срещна и с директорите на детски ясли, за да бъдат обсъдени всички мерки за безопасност. И в яслите, аналогично на детските градини в общината, ще бъдат закупени предварително маски, калцуни, шлемове, костюми и дезинфектанти, за да може да се реагира веднага в случай на създала се ситуация, свързана с COVID. „Трябва да имате готовност за реакция във всеки един момент в звеното, което ръководите“ допълни г-н Енчев. Необходимо е изготвянето на план за действие, който да бъде окачен на видно за родителите и персоналът място, както и заповед, в която да се назначат двама или трима заместници в случай, че директорът отсъства от работа.

Община Русе набира доброволци за дом

Четвъртият етаж на дома е предназначен за възрастните хора, които са дали положителна проба за COVID-19, но нямат симптоматика и се чувстват в добро физическо и психическо здраве. На втория и третия етаж са хората, които са с отрицателни за коронавирус резултати. Друга част от потребителите са настанени в общинската вила „Липник“, но има и хора, които все още се лекуват в болнични заведения. След изписването им, те ще бъдат настанени на третия етаж на дом „Възраждане“ и по този начин медицинският персонал се разкъсва на няколко места.

Затова Община Русе призовава за съдействие в този така труден за всички момент и очаква медицински сестри, фелдшери и здравни работници да се присъединят и помогнат на възрастните хора.

С призив общината се обърна и към факултет „Обществено здраве и здравни грижи“ към Русенския университет „Ангел Кънчев“, както и към Българския червен кръст, доброволци от които вече са част от екипа на дом „Възраждане“.

Катя Петрова сподели за изключителната динамика в социалния отдел към Община Русе и за това как младите момичета и момчета от „Социални дейности“ влизат в огъня „сякаш са го правили цял живот“. Г-жа Петрова допълни, че „можем да се справим и с това предизвикателство, стига да бъдем заедно“.

В дом „Възраждане“, както и във вила „Липник“ минава редовна визитация на д-р Метев и екипа му от Белодробната болница в Русе, по време на която се следи състоянието на всеки един потребител на социалната услуга.

Община Русе призовава за човешко и колегиално отношение към създалата се ситуация.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро