Наномаска срещу COVID-19 разработи Русенският университет

https://www.24chasa.bg/region/article/8884844 www.24chasa.bg
СНИМКА: pixabay

Филтърна маска срещу патогени и вируси разработи Русенският университет. Тя е базирана на нанотехнология и според създателите й предпазва почти на 100% от всякакви микроорганизми, с които човек може да се зарази по въздушно- капков път, предаде БНТ. 

Разработката на маската е отнела около пет месеца. Създадена е на базата на вакуумните технологии и има двойно покритие - от сребро и платина. Вече е подложена на изпитания в Софийския университет с реални вируси и за сега резултатите са успешни.

Проф. Христо Белоев - ректор на РУ “ А. Кънчев”: И се констатира, че още на повърхността тези вируси измират, те не могат да преминат. Но същността е, че ако преминат случайно, вътрешният слой е мек и от навлажняването между двата слоя се поражда поле, където то ще ги убие.

За разлика от обикновените маски, освен при вдишване, моделът осигурява защита и при издишване. Така на практика, човек който е заразен, не може да предаде вируса на околните.

Инж. Койчо Митев – автор на идейния проект: Ние даваме възможност вирусите да бъдат деактивирани - тоест обезвредени на място, под носа потребителя, което е изключително важно за да се преследва главната цел- унищожаването на вируса.

От университета вече са подали заявление за патент. В момента изпитанията за издържливост при пране продължават. Обмисля се възможността маската да се произвежда в по- големи партиди.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София