Ансамблите "Тракия" и "Странджа" се надиграваха на Античния театър (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/8899982 www.24chasa.bg
Снимки: Авторът

Два от знаменитите държавни ансамбли - „Тракия“ и „Странджа“, се надиграваха до премаляване в понеделник вечерта. Бляскавият концерт на Античния театър се проведе пред 1500 души при строго спазване на противоепидемичните мерки.

Певиците на пловдивския и бургаски състави дадоха силно начало с пиесата „Земята на Орфей“, част от новия едноименен спекаткъл, спечелил наградата „Кристална лира“ (2019).

Акапелното изпълнение на „От долу идат“ пък въвлече публиката в дълбините на мелодиите, предавали се от поколение на поколение. Колоритното „Хоро от София“ на „Тракия“ за пореден път повдигна емоциите на зрителите с оригиналната си хореография, включваща гвардейци и войници.

За двата часа на шоуто 15 музикално-танцови картини пренесоха зрителите в магията на неравноделните ритми, показващи духа, обредите и обичаите на част от фолклорните области - Тракия, Странджа, Родопи, Шоплука и Северна България.

Танцьорите зарадваха пловдивчани и гостите на града още с „Крайдунавски танци от Видинско“, „Първомайски майсторлъци“, „Каруцари“ и др. Богатството на българските традиции бе разказано и с багри и цветове от пъстрите костюми на артистите, вплели орнаментиката и шевиците на всяка област.

Публиката изпрати на крака с бурни аплодисменти 100-те музиканти, певци и танцьори от двата ансамбъла.