Великотърновският университет: Българските училища зад граница са наша мисия

https://www.24chasa.bg/region/article/8902045 www.24chasa.bg
Срещата бе  открита в зала "Европа" на ВТУ
Срещата бе открита в зала "Европа" на ВТУ

Втората международна Еразъм+ седмица за преподаване и обучение „Български училища зад граница“ бе открита във Великотърновския университет при спазване на строги противоепидемични мерки, предадоха от Ректората. 

Събитието събра учители от български неделни училища зад граница. Заместник-ректорът по международната дейност доц. д-р Димитър Димитров откри срещата и приветства всички гости от името на ректора проф. д-р Христо Бонджолов.

„Великотърновският университет винаги се е стремил да помага. Това е наша мисия и отговорност. Ние подготвяме учебници, методика на преподаване, изпращаме преподаватели, за да развиваме българистиката зад граница. Смисълът на този вид срещи е огромен, защото чрез тях освен обмяна на знания и опит всеки от вас може да се похвали какво е постигнал през годината, какви трудности и проблеми е срещнал и от какво има нужда. Вие сте връзката между държавата майка и българската общност навън“, каза в словото си доц. Димитров.

През тази година за участие в срещата пристигнаха български лектори от Испания, Албания, Австрия, Гърция, Италия, Кипър, Франция и Чехия. Приветства ги и доц. д-р Димитър Симеонов, заместник-ректор по учебната дейност.

" При нашите посещения през последните години виждаме с очите си вашата работа и стремежите ви да запазите живи духа и паметта извън границите на България. Ние имаме възможност да квалифицираме и преквалифицираме учители в нашия Център по квалификация, които да получават учителска правоспособност по български език и литература, история и география“, каза доц. Симеонов.

Международната седмица е посветена на споделянето на най-добрите практики в организацията и обучението по български език като роден, втори и чужд и обучението по история и география на български език в началния и средния курс на обучение. Дейностите, които са заложени в програмата на мероприятието, имат за цел да повишат качеството на Еразъм+ практиките на студенти от Великотърновския университет в българските неделни училища.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега