Прокуратурата проверява болницата в Добрич за действия в условия на епидемия

https://www.24chasa.bg/region/article/8902890 www.24chasa.bg
Болницата в Добрич

В секторите за лечение на болните с COVID-19 в болницата в Добрич в момента няма нито един инфекционист и пулмолог. До този момент трима пулмолози са работили във вътрешното отделение. Старшата медицинска сестра от второ вътрешно отделение е в тежко състояние и е интубирана в отделението по реанимация. Двама пулмолози са с други заболявания и са в болнични от началото на август. В болницата най-напред беше закрито инфекциозното отделение, заради напускането на лекаря инфекционист. Заради това и болницата не може да сключи договор със Здравната каса за клиничната пътека за лечение на COVID-19. Бяха затваряни ортопедичното, неврологичното и други отделения заради заразата – на пациент или медицинско лице. За 40 пациенти с коронавирус и с белодробни болести се грижат двама гастроентеролози към момента. И всичко това в разгара на пандемията – от месец май до сега.

Окръжната прокуратура в Добрич извършва проверка в многопрофилната болница за активно лечение за организацията на лечението на пациенти, заболели от COVID-19 . В сигнала, подаден от медик, се иска по-специално проверка на работата на второ вътрешно отделение. На 20 юли прокуратурата е възложила проверката по компетентентност на Регионалната здравна инспекция. Оттам заявиха, че ще предадет материалите до края на седмицата.

След посещението си в болницата във вторник министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов заяви категорично, че в лечебното заведение не е създадена необдимата организация за борба с COVID-19, тя е лоша и неефективна и допринася за разширяването на заразата. Допускат се външни хора, които носят храна на пациенти по отделения, въпреки че свижданията са забранени. На петия етаж в единия край са отделени болни със съмнения за COVID-19, а в другия край край е нормално отделение, като се обслужват от един и същ персонал.Националният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев остава тези дни в Добрич, за да се създаде организация за излизане от положението. „През май в област Добрич заразените са 0, през юни – 7, през юли - 301, за август се очакват 550” – заяви той.”Правили сме много проверки, даваме сме предписания, но от ръководството на болницита не ги изпълняват” – каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Светла Ангелова.

След посещението на здравния министър е в ход процедура за свикване на общо събрание на болницата за избор на нов директор и промени в Съвета на директорите на акционерното дружество, в което мажоритарен собственик е държавата - с 67 процента. Останалите проценти се разпределят между осемте общини в област Добрич.
„Проблемите в болницата се виждаха отдавна, затова и от община Добрич написахме писмо до здравния министър с апел за съдействие. И мнението на Здравната каса, Регионалната здравна инспекция, лекарската колегия е същото” – каза кметът на Добрич Йордан Йорданов. Много лекари в болницата в свои изявления по местните медии също поставяха проблемите.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Забързано всекидневие има журналистката Маргарита Михнева, видя зоркото око на "България Днес". Телевизионерката е забелязана да чака тролей на столичния булевард "Г.С. Раковски". Заради липсата на достатъчно време, докато седи на спирката, Михнева похапва храна, която вади от чантата си. Веднага след като пристига тролеят

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради