Направиха първа копка на пътя Берковица - Монтана

https://www.24chasa.bg/region/article/8908797 www.24chasa.bg
СНИМКИ: АПИ

Народният представител Дилян Димитров, областният управител на Монтана Росен Белчев, кметовете на Монтана и Берковица Златко Живков и Димитранка Каменова заедно с иж. Христо Петров от АПИ направиха днес първа копка на пътя Берковица- Монтана.

„ Предстои да бъде изградена отсечката от 7,7 км в участъка между селата Боровци и Благово.

Започва основният ремонт на 7,71 км от път II-81 Берковица - Монтана, в участъка между селата Боровци и Благово . Проектът се финансира от Европейския съюз по Програмата Интеррег V-A Румъния - България 2014-2020, чрез Европейския фонд за регионално развитие и националния бюджет и е част от проект „Долж - Монтана: Съвместни стъпки за по-добра свързаност“. Второкласният път е основна комуникация на Северозападна и Югозападна България през билото на Стара планина. Той е най-пряката връзка за жителите от областите Монтана и Видин със София, както и с Дунав мост II и пристанище Лом.

Отсечката, която ще се ремонтира, започва след кръстовището с път III-815 за с. Боровци и с. Замфирово, преминава през с. Благово и завършва на 2 км след изхода на селото в посока Монтана. Свързва населените места в община Берковица с областния център Монтана, през нея преминава натовареният трафик от София, през „Петрохан“ за Монтана и Лом. С изпълнението на проекта ще се повиши безопасността и се осигури оптимална скорост на движение.

„Днес е дългоочакван ден. Жителите на тези села не си спомнят откога пътят не е ремонтиран“, каза областният управител на Монтана Росен Белчев. Той зарадва местните,че след 3-4 месеца ще бъде рехабилитирана и отсечката от яз. „Чернила“ до пътя за Лом и пожела на строителите да си свършат качествено работата въпреки тежкия трафик.

Народният представител Дилян Димитров подчерта ,че този проект е превиден още от момента, когато им е гласувано доверие по програмата Интеррег Румъния- България и реализацията му ще доведе до по-добри комуникации.

„Надявам се , последният най- лош подход да остане в миналото. Благодаря на държавата за този проект. Въпреки голямото натоварване по пътя II-81 времето за работа винаги е подходящо.“, каза кметът на Монтана Златко Живков.

“Отсечката, която ще се ремонтира, започва след кръстовището с път III-815 за с. Боровци и с. Замфирово, преминава през с. Благово и завършва на 2 км след изхода на селото в посока Монтана. Свързва населените места в община Берковица с областния център Монтана, през нея преминава натовареният трафик от София, през „Петрохан“ за Монтана и Лом. През последните 4 години АПИ обнови общо 77 км от второкласния път II-81 Костинброд - Берковица - Монтана. През м. г. по Оперативна програма „Региони в растеж“ завърши ремонтът на 43 км от пътя през „Петрохан“ на територията на Софийска област, а преди това по програма „Транзитни пътища V“ беше ремонтиран участъкът Йончеви ханове - Благово, изграден бе обхода на Берковица и обновена отсечката от „Петрохан“ от страната на Монтана. С изпълнението на проекта ще бъде обновен целият проход, ще се възстановят технико-експлоатационните характеристики на трасето, като се повиши безопасността и се осигури оптимална скорост на движение.” Това заяви инж. Христо Петров, началник на отдел в дирекция „Изпълнение на проекти по ОПРР 2014-2020 и по програмите за териториално сътрудничество на ЕС“ в АПИ

Обновеният участък ще бъдe с нова асфалтобетонова настилка и подобрена отводнителната система. Ще бъде ремонтиран мост при 86-ти км над река Бързия, който е с шест отвора и е дълъг 102 м. Съоръжението ще е с обновена хидроизолация, асфалтобетонова настилка и тротоари. Рехабилитираният участък ще е с нови мантинели, знаци и хоризонтална маркировка. Ще бъдат монтирани и соларни знаци за измерване на скоростта на движение на превозните средства. Срокът за завършване на обекта е 12 месеца.

Основният ремонт ще бъде изпълнен от „ВДХ“ АД. Стойността на договора е 5,3 млн лв. с ДДС. Строителният надзор ще осъществи Обединение „Пътконсулт Инженерингс“ ДЗЗД, в което участват: „Консулт Инженерингс“ ЕООД и „Пътконсулт 2000“ ЕООД, и договор за 114 270 лв. с ДДС. Авторският надзор ще е на „Рутекс“ ООД. Техният договор е за 3 890,40 лв.

Общата стойност на проекта е 5 846 411,78 лв. От тях 4 969 450,01 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, а 759 975, 08 лв. е национално съфинансиране. 116 986,69 лв. е приносът на АПИ. 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Процедура по изграждане на морски хотел е стартирал бившият вицепремиер в правителството на Иван Костов Евгений Бакърджиев, показа проверка на "България Днес". Шикозната постройка ще се намира на първа линия зад Северния плаж на Приморско. Така шансът гледката от балконите на гостите да бъде закрит от друга бетонна постройки е нулев

В голям магазин за пердета се спря лорд Евгени Минчев, видя "България Днес". В типичния си шармантен вид паркетният лъв влезе в магазина и заразглежда стоките, като не пропусне да сложи задължителната маска на лицето. Трябва да признаем, че и с маска Минчев не губи от своята ексцентричност, а дори я подсилва

Руската гимнастичка Екатерина Селезньова показа изваяно тяло. Тя публикува снимка по бански на фона на морето в инстаграм. "Лятото свърши, не може ли да е до Нова година, моля?", написа Селезньова. Красавицата е двукартна световна шампионка от Баку миналата година. Тя взе злато в отборната надпревара и на обръч. На лента завоюва бронз