Пловдивският митрополит Николай: За първи път имаме държавно ръководство, което чува гласа на църквата (снимки)

https://www.24chasa.bg/region/article/8911347 www.24chasa.bg
Дядо Николай подари икона на вицепремиера Марияна Николова СНИМКА: Анелия Перчева

 За 150 г. от възстановяването на самостойната българска православна църква имаме 45 г. войнстващ атеизъм, 73 г. на външна изолация, 11 г. политически провокирано разделение. Нито една земна институция не би могла да издържи на подобен погром. Но църквата не е земна и удържа. Последните 10 г. са единствените спокойни за нея. Това заяви пловдивският митрополит Николай в словото си, което произнесе в храм "Успение Богородично" в присъствието на вицепремиера Марияна Николова, зам.-министъра на регионалното развитие Николай Нанков, кмета на града Здравко Димитров, областния управител Дани Каназирева и много богомолци.

"През последните 10-11 г. се реставрираха и ремонтираха редица църкви с подкрепата на държавата, която за първи път пое част от издръжката на клира, без да сме молили. За първи път имахме държавно ръководство, което изяви желание да помогне, без да иска нищо в замяна", каза владиката. Той подчерта, че за първи път ръководството на страната чува гласа на църквата. Пловдивският митрополит посочи, че благодарение на тази чуваемост не е допуснато сурогатното майчинство и превръщането на децата в стока.

"Спряно беше узаконяването на семейното съжителство и еднополовите двойки", посочи дядо Николай.

Той благодари на премиера Бойко Борисов, че въпреки натиска не е допуснал затварянето на храмовете на Великден. 

"И тогава, и сега сме благодарни на Борисов", заяви владиката. И за пореден път повтори, че изминалите 10 г. са били най-благодатното време за българската православна църква.

"Вярвам, че Бойко Борисов, който доказа, че съобразява светските закони с божиите, ще продължи в същия дух", посочи пловдивският митрополит.

Той подари икона на Богородица на вицепремиера Марияна Николова за имения й ден. Изображение на Божията майка получи от дядо Николай и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков заради изпълненото му обещание за ремонт на пътя до Кръстова гора.

Нанков от своя страна поднесе великолепно изработен кръст на владиката.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Чалгата вече няма да бъде същата! Една от емблемите на родния попфолк в последните години - Фики Стораро, обяви, че рязко сменя стила на музиката, в която ще се изявява. 25-годишният изпълнител е популярен сред феновете си с по-ориенталските ритми, но сега е взел решението тотално да промени имиджа си на чалгаджия

На съд заради схема с еврофондове отива съпругата на скандалния общински съветник от Стамболийски Атанас Мавродиев, обявиха от прокуратурата. Любопитно е, че престъплението, извършено от Стоянка Мавродиева, е буквално същото като това на мъжа й, стартирал кариерата си в политиката от името на патриотите

Под домашен арест е освободен банковият обирджия Константин Чапкънов, най-малкият от тримата синове на големия скулптор Георги Чапкънов-Чапа. Мярката на обвинения в престъплението е променена в по-лека от "задържане под стража", което му бе наложено, след като през февруари Константин бе заключен заради обир на банка в София