Несебър събра хиляди на празника си с внушителна програма

https://www.24chasa.bg/region/article/8913208 www.24chasa.bg
Хиляди се събраха на провлака под крепостните стени в Несебър, за да съпреживеят внушителната празнична програма.

Несебър отбеляза празника си - Деня на Успение на Света Богородица, с многобройна публика и впечатляваща програма, привлякла като магнит хиляди местни и туристи в града. Тържествата започнаха още от 14 август.

Традиционното литийно шествие през деня, придружаващо чудотворната икона на Богородица Мегарска, събра много народ, а вечерта кметът Николай Димитров връчи плакети на изявени свои съграждани за активен принос в обществения живот на града. Тази година отличени бяха активистките на Общинската организация на БЧК Виолета Георгиева, Калина Наумова и Недялка Илиева, както и самият БЧК, представен от директора на областната организация на червенокръстците Виолета Радева. Отличията бяха връчени за цялостна дейност, отдаденост и съпричастност към съдбата на най-нуждаещите се граждани на общината. В предпразничната нощ кметът Димитров връчи плакети и на директорката на СУ "Любен Каравелов" Тодорка Желязкова и на ДГ "Слънце" Руска Маринова. Те бяха отличени за огромния им принос в образователната сфера по повод тяхното достойно оттегляне от активна трудова дейност.

Артистичната програма започна с концерт на "Тоника", които развълнуваха публиката с любимите им песни.

На 15 август веднага след тържествената света литургия пред крепостните стени в присъствието на кмета Николай Димитров, граждани, представители на администрацията и гости, под звуците на химна на републиката и в чест на празника, матроси от Военноморска база Атия издигнаха флага на България. Почетен гост на ритуала бе областният управител на Бургас Вълчо Чолаков. Част от тържеството бяха и приветствените думи, с които кметът Димитров и г-н Чолаков поздравиха присъстващите по случай празника и пожелаха здраве, благоденствие, мир, радост и любов.

Програмата продължи на площад "Жулиета Шишманова" с вокални изяви на възпитаници на ОДК-Несебър с ръководител Димитър Йорданов, а по-късно Професионалният фолклорен ансамбъл "Странджа" взриви с изпълненията си античния театър.

Емоцията на вечерта набра сила и за любителите на класическата музика, когато на сцената на крепостните стени се качи триото тенори "The Unique Voices", а по-късно публиката възпламениха с изпълненията си Б.Т.Р. и "Тангра". 3d mapping и светлинно шоу подгряха допълнително тържеството в Стария град преди грандиозната заря, която огря целия залив.