Арменците в Силистра празнуват днес Голяма Богородица

https://www.24chasa.bg/region/article/8914019 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

И арменците в Силистра отбелязаха днес Успение Богородично като един от най-големите си и светли празници.

Днес честват и 400-годишния юбилей на арменската апостолическа църква в крайдунавския град. Храмът носи името „Света Богородица” и един от четирите в страната. Другите са в София, Русе и Шумен.

Църквата в Силистра се смята, според изследователи, за най-стария действащ арменски храм в България. Според надпис върху камък, открит вкопан в пода на църквата , тя датира от 1620 година. Този камък е изложен в една от стаите към църквата. Стените й са изрисувани с картини и икони. Дори куполът й е изрисуван със стенописи, което е рядко срещано в арменските църкви.

В двора на църквата има мемориал за жертвите на турския геноцид над арменците.

Арменците са и сред най-старите жители на Силистра.

По случай юбилея е направен външен и вътрешен ремонт на храма.

Празничната литургия обаче ще бъде отслужена в следващата неделя, от русенският свещеник Дирайр Хадавян, съобщи Екатерина Тодорова, председател на църковното настоятелство. Тогава ще бъде приготвен и раздаден курбан за здраве, от арменската общност в Силистра. По традиция ще бъде осветено и първото грозде.

Тази година в Силистра още два религиозни храма имат своя юбилей. Това са православната църква „Св.св. първоапостоли Петър и Павел” – 160 години и Куршумлу джамия – 450 години.

Макар и в условията на коронавирус, православната общност отбеляза празнично годишнината, но липсва информация от мюсюлманската общност дали ще почетат годишнината на джамията, обявена за паметник на културата.