Още търсят 13-годишния Мехмед Сали, завлечен от Дунав край Силистра

https://www.24chasa.bg/region/article/8916245 www.24chasa.bg
СНИМКА: Авторката

Претърсването на Дунав продължава, заяви комисар Димитър Чорбадживе, шеф на РДГП - Русе. Ще бъде преустановено тогава, когато има резултат. Да, временно бяхме спрели по технически причини, но днес продължаваме, допълни той. Гранична полиция издирва тялото на 13-годишния Мехмед Сали от Тервел, както по течението на реката, така и по брега, тъй като е възможно да бъде оплетено в мрежи или в бурна растителност и коренища.

Припомняме, че в събота след 17 часа момчето, което е на гости в Силистра при роднини заедно с други деца отива да се забавлява на речния бряг.

По думи на близки до семейството, то е било в града от седмица. Всеки ден ходел на градския басейн, но явно адреналинът не е бил достатъчен, щом решава да поплува и в речните води, и да пренебрегне забраната наложена от Общината.

Още през март кметът издава заповед, с която се обявява, че плуването в Дунав е забранено. Табели има разположени из целия парк, по брега на реката. Има и камери за видеонаблюдение, коментира зам.-кметът Тихомир Борачев, но за съжаление, те не са обърнати към водата.

Факт е, че по силистренският бряг няма място, регламентирано за плаж и къпане в Дунав, допълни той, но това не оправдава постъпката на децата.

Рибари отдават смелостта им на характерният за възрастта темперамент. Всички сме минали през пубертета, коментират те. Но и всички знаем от деца, че това място познато на силистренци, като "Анафора" е изключително опасно. Обратно течение и силни водовъртежи има точно в този участък на реката.

Днес отново сме напомнили на румънските гранични власти за случая и очакваме тяхното съдействие, съобщи комисар Чорбаджиев.

В такива случаи практиката показва, че ако до ден-два тялото не бъде намерено, в рамките на още 4-5 дни то ще изплува на румънския бряг надолу по течението.

Показва и друго, че не минава и година без Дунав да вземе жертва.