За 10 г. управление на Доростолската епархия от митрополит Амвросий са построени 3 църкви

https://www.24chasa.bg/novini/article/8922371 www.24chasa.bg
СНИМКИ: Незабравка Кирова

Ние ще го помним винаги. Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий наследи една древна духовна твърдина и я утвърди, сподели отец Георги Попов, минути след като Светия Синод потвърди известието за смъртта му. Владиката въведе в ред финансовата отчетност на епархията, възобнови храмовото строителство и най-вече за нас ще остане спомен за грижата, която той имаше за свещениците и техните семейства. Той гледаше на нас като на едно семейство. Когато някой страдаше, той насочваше вниманието на всички ни към него, за да му помогнем, разказа още отец Георги за делата на Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий.

Преди 10 години митрополит Амвросий поема Доростолската епархия след кончината на дядо Иларион. Това поставя пред него висок праг на отговорност, защото всички помнят харизматичността на Иларион.

И без съмнение дядо Амвросий се справи с тази задача, коментира епархийският съветник и член на църковното настоятелство проф.д.и.н. Георги Атанасов.

Не е за подценяване факта, че митрополитът има солидно гражданско и духовно образование. Както и че в йерархичното си развитие, той извървява целият вертикал на БПЦ. От монах до игумен на няколко манастира и владика.

Идвайки в Силистра митрополит Амвросий оглавява най-малката епархия в Българската православна църква. Най-малката, но духовно извисена с голямо духовно и материално наследство.

За тези 10 години, в които Негово Високопреосвещенство Амвросий е начело на Доростолската митрополия, са построени три църкви, някои от основи, като тази в дуловското село Скала. Обновени са почти всички храмове и манастири на територията на епархията.

Той имаше изящна словесност и паството ще помни дълго време неговите проповеди, сподели проф. Атанасов. Пословична бе и близостта му до хората. С две думи – хората го харесваха. Това е най-краткото, което може да се каже за неговото присъствие в храма и извън него, обобщи проф. Георги Атанасов.

Преди три години Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий бе удостоен с титлата „Почетен гражданин на Силистра”. Това бе доказателство, че неговата фигура е уважавана в целия граждански и духовен спектър.

Остава надеждата, че делата на неговите следовници и енориаши, ще донесат мир на духа му!