Митрополит Антоний ще води временно Доростолската епархия след кончината на дядо Амвросий

https://www.24chasa.bg/novini/article/8923664 www.24chasa.bg
Митрополит Амвросий

Митрополит Антоний ще ръководи Доростолската епархия до избор на наследник на покойния владика Амвросий. Това реши Светия синод на заседанието си в сряда. Митрополит Амвросий почина във вторник след боледуване.

Опелото и погребението на владиката ще е в петък. В 9 ч започвазупокойна света Литургия, а опелото е в 10,30 ч. Дотогава камбаните на православния храм “Св. св. първоапостоли Петър и Павел” в Силистра ще огласят с тъга града сутрин, когато свещениците от епархията ще отслужват заупокойна литургия, и вечер за вечерница заупокойна молитва - трисагия.  

“Негово Високопреосвещенство митрополит Амвросий наследи една древна духовна твърдина и я утвърди”, каза отец Георги Попов, минути след като Светият синод потвърди известието за смъртта му.

“Владиката въведе в ред финансовата отчетност на епархията, възобнови храмовото строителство и най-вече за нас ще остане спомен за грижата, която той имаше за свещениците и техните семейства. Той гледаше на нас като на едно семейство. Когато някой страдаше, той насочваше вниманието на всички ни към него, за да му помогнем”, разказа още отец Георги.

Преди 10 години митрополит Амвросий поема Доростолската епархия след кончината на дядо Иларион. Митрополитът има солидно гражданско и духовно образование. А в йерархичното си развитие извървява целият вертикал - от монах до игумен на няколко манастира и владика.

Дядо Амвросий почина в болница след боледуване от COVID-19.

“Владиката ще бъде погребан по всички правила за противоепидемичните мерки, но и с подобаващо уважение за сана му”, каза за “24 часа” епархийският съветник Цветана Цанова.